Хирург, бивш кмет и общински съветници в листата с кандидат-депутати на АБВ
Хирург, бивш кмет и общински съветници в листата с кандидат-депутати на АБВ / abv-alternativa.bg

Шефът на клиниката по неврохирургия и неврология към варненската болница „Св. Анна" доц. Георги Кючуков ще е първи подгласник на Ивайло Калфин в листата с кандидат-депутати на партия „Алтернатива за българско възраждане".

В началото на тази година името на неврохирурга бе свързано със споровете около шефския пост на болница „Св. Анна". Професори, доценти, шефове на отделения и клиники от варненския "Пирогов" скочиха срещу избора на д-р Десислав Тасков и поискаха болницата да се ръководи от доц. Георги Кючуков.

Това не е първият опит на медика да влезе в политиката. Преди време той попадна в листата на „Движение експерти за регионите" с кандидати за общински съветници.

Трети във варненската листа на АБВ е Иво Сеферов - бивш кмет на Провадия и депутат от БСП в последното народно събрание. Четвъртата позиция е за преподавателя във Варненския свободен университет доц. Миглена Темелкова, която беше кандидат за евродепутат на АБВ преди няколко месеца.

Пети в листата е Добромир Джиков - бивш кмет на район "Владислав Варненчик" и настоящ общински съветник от "Граждански експертен център" (ГЕЦ). Джиков бе кандидат за кмет на последните кметски избори.

Още през април четиримата от ГЕЦ обявиха, че подкрепят АБВ, без да стават част от формацията на експрезидента Георги Първанов. През юли Джиков бе избран във временния Областен съвет на АБВ във Варна, като отговаря за взаимодействие с органите на местната власт.

В листата на АБВ за предстоящия наесен парламентарен вот попадна още един общински съветник от ГЕЦ - Галина Крайчева, която е на девета позиция.

Преди нея са бившият шеф на РДВР и настоящ председател на ОбС в Аврен Марин Черкезов и бизнесменът Владимир Върбанов.

Десетото място е за местния лидер на партията Боян Димитров. Димитров е експредседател на Областния съвет на БСП-Варна и бивш заместник-областен управител при управлението на Петър Кандиларов. Работил е в частния бизнес. Във временния Областен съвет на АБВ той отговаря за организационната политика и предстоящата предизборна кампания.