Гражданска защита: Запасите от натрий може да са опасни!
Гражданска защита: Запасите от натрий може да са опасни! / Снимка: DarikNews
Във Варна и региона няма място за депониране на опасни отпадъци. Това зяви шефът на областната “Гражданска защита” Камен Попов по време на традиционната среща на кметовете на общини в областта в аксаковското село Долище.

При проверка след вчерашния инцидент в хранилището на Регионалната ветеринарно-медицинска служба са били открити 300 грама натрий. Веществото е било обезопасено, след като е било потопено в кофа с газ за горене. Кофата се намира в помещение, което не специализирано за съхраняване на опасни отпадъци. Това е направено в разрез със закона, защото общините са длъжни да осигурят хранилище за опасните отпадъци, подчерта Попов.

46-годишна химичка от РВМС пострада, след като опита да измие колба с натрий. Металът, който реагира бурно при контакт с вода, избухна в лицето й, което бе нарязано от стъклата, припомня Дарик.

Областният шеф на “Гражданска защита” призова кметовете на общини да разпоредят проверки за залежали запаси от натрий в химичните лаборатории в училищата и здравните заведения. Според Попов, тези запаси крият опасност от инциденти като вчерашния във Варна.