Готвят акция срещу нелегалните превозвачи
Готвят акция срещу нелегалните превозвачи / Sofia Photo Agency

Акция срещу нелегалните превозвачи ще бъде проведена през следващата седмица от екип, който ще включва представители на ДАИ, КАТ, НАП и други институции. Това заяви областният управител Данчо Сименонов по време на заседание на транспортната комисия към Областна администрация. Точният състав на проверяващия екип предстои да бъде уточнен. Проверките ще са насочени към нелегалните таксита, както и легалните, които ощетяват градския транспорт, като обират пътниците от спирките.

На срещата беше обсъден въпросът с нерегламентираните пътнически превози на територията на областта и общината. Симеонов определи проблема като нещо, което води до съществени загуби, както за автобусните, така и за таксиметровите фирми и създава несигурност и за пътниците.

Контролът по дейността на такситата да бъде извършван от междуведомствена  комисия, която да е назначена от областния управител и да включва представители на различни институции. Това предложи Атанас Чапкънов, председател на Варненския съюз на превозвачите. Той допълни, че при проверка на един автомобил и неговия водач ще може да се установи дали са плащани данъци, как се извършва услугата и т.н. Според Чапкънов, един от пробелмите е, че няма Наредба за обществения транспорт, която да помага за контрола на транспорта в града.

Чапкънов каза още, че при липса на съвместна дейност между институциите няма как да се повлияе на нелоялните превози.

На срещата не стана ясно кога видеонаблюдението в града ще може да се включи по-активно в контрола на престоя по спирките на таксиметрови коли. Симеонов заяви, че се надява скоро системата да може да обхване едни от най-проблемните зони, които са до ЖП гара, търговските центрове и автогарата.

Собственици и представители на таксиметрови фирми, които предлагат по-ниски цени, се оплакоха, че стоянките в града са прекалено малко и техните служители са трудно допускани до тях от други водачи, които работят с по-високи тарифи.