Глобиха шестима пешеходци за нарушения на пътя
Глобиха шестима пешеходци за нарушения на пътя / Дарик Варна, архив

Шестима пешеходци във Варненско са засечени от полицията да нарушават правилата за движение. В периода от 14 до 20 ноември по пътищата в региона са установени 34 неправоспособни шофьори, сочат данните на МВР.

След употреба на алкохол са засечени 23 водачи, като в 7 от случаите употребеният алкохол е бил над 1,2 промила.

През посочени период са били установени общо 735 нарушения на пътя. Издадени са 188 фиша и са съставени 264 акта.

За периода в областта са настъпили 14 пътно-транспортни произшествия с пострадали хора, при които е загинал един човек, а 19 са били ранени.

Моторист загина след удар в спряла кола

Според данните в национален мащаб, броят на установените неправоспособни водачи е 590. 283 души са управлявали моторно превозно средство след употреба на алкохол, от тях 142 с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила. Положителни проби за шофиране под въздействие на наркотични вещества са отчетени при 24 водачи, 13 от които са тествани с полеви тест. За периода в страната са настъпили 111 пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 17 души, 121 са пострадали.

МВР ще продължи да следи отблизо данните за тенденциите на пътя и редовно да анализира дали има необходимост от допълнителни промени в подхода по отношение на проверките и нарушителите на пътя. Стремежът на ръководството на МВР е подобряване безопасността на пътя и намаляване на жертвите и ранените.