Екшън в Девня заради избора на шеф на болницата
Екшън в Девня заради избора на шеф на болницата / devnia.bg

Болницата в Девня остана без управител, дори и временно изпълняващ длъжността, след като на специално насрочената Общинска сесия за избор на директор избухна скандал между председателя на съвета Васил Иванов и група общински съветници. Според кмета на Девня Атанас Кузев шефът на местния парламент е прекратил заседанието и е изгонил дошлите да присъстват граждани  и лекари. То е било свикано по искане на петима съветници с една точка в дневния ред – избор на директор на лечебното заведение. До такъв обаче не се стига.

„Той беше насрочел сесията в неговия кабинет и хората – лекари, граждани, искаха да влязат. Той не ги допусна. Имаше предложение от съветници тя да се проведе в заседателната зала, но той не го прие“, разказа кметът. Той не се ангажира да каже дали в случая става дума за саботаж от страна на ръководството на Общинския съвет и увери, че неговата позиция е болницата в Девня да продължи да съществува, макар и да не е в добро финансово състояние.

Извънредната общинска сесия не е била прекратена, твърди председателят на местния парламент Васил Иванов. По негови думи, организирани от част от съветниците граждани, някои от които от малцинствата, са опитали да нарушат реда в кабинета.

„Влязоха вътре и започнаха да се държат непристойно – викаха, крещяха. Постъпи предложение сесията да се проведе в заседателната зала. Подложих на гласуване и мнозинството от гласовете бяха за това тя да остане в кабинета. Тогава тяхната група стана и излезе. Сесията въобще не започна, тъй като те напуснаха – част от съветниците, които внесоха предложението за избор на директор и които организираха гражданите“, заяви пред Дарик Иванов.

Според него целта е лично той да бъде компрометиран като се манипулира общественото мнение, че болницата ще бъде затворена. По думите на председателя на Общинския съвет зад това стоят кметът на Девня и съветникът Лазар Славов.

„Болшинството от съвета няма никаква идея да закрива болницата. Тя е с 360 хил. лв. дългове и ние мислим как може да се оздрави състоянието й“, обясни Васил Иванов и обвини Кузев, че като кмет не отпускал вече гласувани суми в помощ на лечебното заведение.

За момента не е ясно как ще се отрази конфликтът между Атанас Кузев и Васил Иванов на функционирането на девненската болница.