Джиков: ГЕЦ ще бъде гаранция, че в следващия ОбС ще има контрол и прозрачност
Джиков: ГЕЦ ще бъде гаранция, че в следващия ОбС ще има контрол и прозрачност / netinfo
Джиков: ГЕЦ ще бъде гаранция, че в следващия ОбС ще има контрол и прозрачност
82217
Джиков: ГЕЦ ще бъде гаранция, че в следващия ОбС ще има контрол и прозрачност
  • Джиков: ГЕЦ ще бъде гаранция, че в следващия ОбС ще има контрол и прозрачност

Граждански експертен център ще бъде гаранция, че в следващия общински съвет няма да има сделки и решения, които да ощетяват варненци. Ние ще бъдем тези, които ще продължават да искат контрол, прозрачност и отчет на работата на всяко звено в местната администрация. Това заяви в ефира на Дарик Добромир Джиков - водач на листата за общински съветници на Граждански експертен център.

Въпреки че той е един от учредителите на АБВ, заедно с кандидатите за общински съветници Галина Крайчева и Миглен Тодоров, Джиков обясни, че от ГЕЦ се явяват самостоятелно на местните избори, тъй като не са част от партийните структури на АБВ.

„Ние бяхме поканени като общински съветници от гражданската листа да подкрепим гражданското движение АБВ. С нашето лично участие в листата на партия АБВ за парламентарни избори показахме подкрепа за политиката на национално ниво, особено в лицето на водача на листата, който е и мой личен приятел – Ивайло Калфин. Гарант за изпълнение на нашите цели беше и ген. Михо Михов. Нямали сме уговорки, че ще бъдем част от партията, като заедно с колегите сме сред учредителите на АБВ, но няма как в местни избори да сме заедно с тях и да имаме партийни началници, защото не си сменяме всеки мандат посоката и начина на работа”, коментира Джиков.

Той посочи, че в изминалия общински съвет именно съветниците от ГЕЦ са прекратили практиката на публично-частните партньорства в община Варна, като по негови думи са предотвратили отклоняването на 4 млн. лв.

„Продължаваме с тезата, която защитаваме от 2011 г., а именно да сме гражданска листа, защото без участие на гражданите във властта станахме свидетели на решения на общинския съвет, които бяха взети без контрол. Ние от Граждански експертен център нито сме се забърквали в скандали, нито сме участвали в управлението на изтичащия общински съвет. На няколко пъти групата ни настояваше да се изпълни правилникът и да имаме представител като зам.-председател на общинския съвет, но това така и не стана. Можем да се похвалим с добре свършена работа и с няколко неща, които доведоха до наистина качествени изменения както в работата на администрацията, така и в работата на общинските предприятия и дружества.

Спомогнахме за решаването на въпроса с детските градини по един по-прозрачен и честен начин, отколкото замяната на апетитни парцели със строителството на безбожно скъпи детски градини”, каза Добромир Джиков.

Очакванията му са водената от него листа за местни депутати да повтори резултата си от изборите през 2011 г., когато вкара трима общински съветници в местния парламент. Според него избирателната активност на предстоящия на 25 октомври вот ще е ниска, тъй като кампанията е вяла и липсват идеи.

“Над 800 са кандидатите за общински съветници във Варна. В листите виждаме лица, които отдавна варненският избирател е пенсионирал и не са получили доверие през годините. Ако наблюдаваме възрастовия анализ, то в листите има хора на пенсионна възраст. Средната възраст на нашата листа е 40 години, като имаме 15 кандидати, които са до 35 години. Това е ценното, защото сме привлекли млади хора, които са образовани, самостоятелни и имат обществена позиция. Те са все по-малко в нашето общество, но ние успяхме да ги привлечем и работят с желание за Варна”, коментира водачът на листата на ГЕЦ.

Джиков допълни още, че Тодор Славков е присъствал на пресконференцията при представянето на листата на Граждански експертен център в качеството си на лидер на движение „Напред България”. „Тя е наш мандатодател и той дойде да подкрепи идеите ни и състава на листата. Това, разбира се, не му пречи да подкрепи всеки кандидат за кмет. Всеки е свободен да изрази своята симпатия”, завърши бившият кмет на район „Владислав Варненчик”.