Джиков: АБВ ще повиши двойно резултата си от евровота
Джиков: АБВ ще повиши двойно резултата си от евровота / netinfo

Не повече от 5000 са гласовете във Варна, които подлежат на някаква търговия. Това показват анализите на варненската структура на "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ). „Ако варненци излязат и гласуват, независимо за кого, тези гласове ще са нищожно малко. А за който ги купува, ще бъдат пари на вятъра”, заяви в интервю за Дарик Добромир Джиков - пети във варненската листа на АБВ.

На вота тази неделя Джиков очаква много добър резултат за АБВ. Според него формацията ще повиши двойно резултата, регистриран на евровота през май.

АБВ има потенциал в онези над 50% от избирателите, които, според социологическите проучвания, не намират изход. Както и в тези над 30 % заявили готовност за гласуване, които все още не са решили за кого, посочи кандидат-депутатът и общински съветник от групата "Граждански експертен център".

„По време на предизборната кампания на АБВ във Варна използвахме времето си не само да разберем проблемите на хората, а да уточним с тях и начините на решение. Мисля, че получихме одобрение на всички наши решения на задачите, които предстоят", сподели Джиков. Основните сред тях са превръщане на България в стабилна държава и президентска република.

„Ние се обявяваме за категорична смяна на политическата система, защото досега тези повече от 25 години показаха, че сегашната не води до определени резултати. И когато имаме президентска република в една малка държава като България, ние ще знаем кой носи отговорността, ясно и категорично. И той ще бъде избран с мнозинството на всички български граждани. Той ще излъчва премиера и състава на правителството. Няма да ги има тези задкулисни явни и неявни коалиции, няма да има размита отговорност. Това е в основата. Една Франция работи по същия модел", отбеляза настоящият общински съветник.

Задължителното гласуване също е една от целите на АБВ. И поне 50 на сто от кандидатите за народни представители да бъдат избирани мажоритарно. „Всичко това води до ярки фигури, експерти в своята област, а не подредени от партийни централи", изтъкна Добромир Джиков. Според петия в листата на АБВ, преференциалният вот много ще повлияе на избирателната активност. „Когато имаш възможност да отбележиш своя фаворит, това е много по-мотивиращо да вземеш отношение и да участваш в избора на хората", смята варненският политик. Той е на мнение, че преференцията при гласуването дава много по-голямо многообразие и по никакъв начин не е липса на партийна дисциплина.

АБВ категорично е за въвеждане на подоходно облагане с необлагаем минимум, както беше преди години. Според Джиков този данък е много по-справедлив. А плоският данък облагодетелства повече хора, които са над средното ниво по получените доходи.
В държавата ще има средства, ако се наложат данъци върху финансовите транзакции, каквито има в цяла Европа, а данъкът върху наследствата бъде над праг от един милион. Проблемът не е толкова в набирането на средствата, а по кой начин, когато има еднолично управление, се формира разходването на публичните средства. Те би трябвало да се разходват премерено, с очакван резултат, както е при средствата от Европейския съюз, е мнението на кандидата за народен представител.

Повишаването на цената на тока има своите основания, но АБВ залага на енергиен лимит с минимални цени на потребеното електричество. Например, ако семейство в двустаен апартамент на месец харчи до 250 киловата, те ще се плащат на нормална цена. При надвишаване на този лимит ще се заплаща по приетите цени. По този начин всички български граждани ще знаят, че техният нормален живот е осигурен, обясни Джиков.

АБВ е категорично за изграждане на „Южен поток" и продължаване на процедурите му. Проектът не застрашава екологията на страната и ще осигури нови работни места. Трябва обаче да се предоговорят условията с подизпълнителите, тъй като процедурата бе непрозрачна, посочи кандидатът за варненски депутат.

„Изключително важно е всички да разберем, че България има нужда от възраждане и алтернатива, която да може да промени досегашните система и начин на управление, които са безконтролни във връзка с изпълнение на всички предизборни обещания".

„За себе си искам да покажа на гражданите на Варна, които ме познават, и особено в район "Владислав Варненчик", че аз искам да нося отговорност за действията на АБВ в бъдешия парламент", подчерта Джиков, който е бивш кмет на района.

АБВ е не само алтернатива на БСП, но и на политическата система до момента, смята Джиков. А партията е създадена, защото липсва контрол в БСП и поетите ангажименти, посочи той. Неговите наблюдения са, че сред местните привърженици на социалистите има много недоволни и разочаровани от държавното управление на БСП през последните година и два месеца. „По никакъв начин те не усетиха, че Лявото управлява в България. Нямаше не само социални придобивки, нямаше го уважението към хората, а на ключови постове във Варна бяха пуснати представители на ДПС", изтъкна бившият кмет на „Владиславово".

При спечелване на място в бъдещия парламент, Добромир Джиков заяви готовност да работи по две основни задачи, незасегнати достатъчно широко от останалите партии по време на кампанията. Едната задача ще е в посока защита на потребителите. Втората задача е свързана с финансовата децентрализация.

Целият разговор с Добромир Джиков е в звуковия файл.