ДЪРЖАВАТА ДЛЪЖНА ДА ОБЕЗЩЕТИ Е.ОN ЗА ЗАГУБИ ОТ СЪДЕБНИ ИСКОВЕ
ДЪРЖАВАТА ДЛЪЖНА ДА ОБЕЗЩЕТИ Е.ОN ЗА ЗАГУБИ ОТ СЪДЕБНИ ИСКОВЕ / netinfo
Държавата е длъжна да обезщети Е. ОN за всички загуби, претърпени от съдебни искове, предявявани от потребители на електроразпределителните дружества, които стопанисва немската компания у нас. Това стана ясно, след като енергийната компания публикува приватизационния договор, сключен между нея и държавата през 2004 година.

При анализа на клаузите в договора Дарик радио потърси съдействие от юриста на Национална лига "Потребители на услуги" адв. Иван Кръстев.

В контракта, подписан през 2004-та, няма клаузи, които да задължават енергийната компания да инвестира нито лев в електропреносната мрежа, заяви адвокат Кръстев

В договора е предвидено печалбата от електроразпределителните дружества за 2004 година да се разпредели пропорционално спрямо броя на акционерите. Няколко месеца след подписването обаче от Е. ОN вземат целия дивидент за 2004-та, размерът на който е милион и шейсет хиляди лева, твърди адвокат Кръстев.

По силата на чл. 15 от договора всички спорове между държавата и E. ON ще се решават от Арбитражен съд във Виена, като предвидената неустойка за немската компания е в размер на 1000 евро, а неустойката за държавата е в размер на процентното участие на Е. ОN в капитала на дружествата.

Целия коментар на адв. Кръстев ще откриете в прикрепения звуков файл.