Дупките на Варна – тема на закрита за медиите среща
Дупките на Варна – тема на закрита за медиите среща / Дарик Варна

Съобщение за среща в общината, за която медиите не бяха информирани, пристигна в редакцията на Дарик радио. Писмото гласи:

Днес кметът на община Варна Кирил ЙОРДАНОВ се срещна с  представители на Организацията  за обществена самозащита – Едно /ООС  – Едно/ по теми и проблеми, отнасящи се до рехабилитацията на пътната мрежа във Варна.
На срещата бяха поканени и представители на другите организации  и движения, които участваха в  гражданските протести против лошото състояние на улиците, но те не се отзоваха на поканата.

По реда на Закона за достъп до обществена информация на представителите на ООС – Едно бяха предоставени всички договори на община Варна с фирмите, работещи по рехабилитацията на улиците.
Срещата се състоя с участието  на фирмите-изпълнители и на общинските експерти по транспортната инфраструктура. Днес беше договорено ООС – Едно и другите организации да започнат да упражняват граждански контрол върху работата на фирмите.

Представителите на ООС  – Едно зададоха много въпроси  за процедурите, сроковете и технологиите на рехабилитацията. Те получиха исканата от тях информация, като предстои общината да им предостави и ценоразписа за обработката на компрометираната пътна настилка в зависимост от дълбочината на увреждането, квадратурата и начина на обработка – със студена или с топла асфалтова смес.

Община Варна е готова да се срещне с всички граждански организации, които проявяват загриженост за състоянието на пътната инфраструктура в града.

На 1 март пред община Варна беше организиран протест срещу дупките в морския град. Около 1000 души изразиха недоволството си от състоянието на уличната мрежа.  След протеста организаторите на гражданското общество успяха да се разцепят и да се разграничат един от друг. С писмо до медиите от „Гражданска инициатива срещу дупките” се разграничиха първо от Кирил Георгиев, един от инициаторите на първия протест, после и от Светлозар Николов, председател на Националната асоциация на българския бизнес и лидер на Организация за обществена самозащита "Едно".
На 22 март се организира нов протест срещу дупките. Засега се знае, че организатор е „Гражданска инициатива срещу дупките”.