Друг варненец, осъден задочно в Белгия, поиска  да бъде екстрадиран
Друг варненец, осъден задочно в Белгия, поиска да бъде екстрадиран / netinfo
Щилиян Хр.Алексиев на 34 години от Варна, осъден задочно от съда в Брюксел за сводничество и трафик на жени, поиска от Варненския окръжен съд да бъде предаден на компетентните съдебни власти на Кралство Белгия, съобщават от пресцентъра на ВОС.

През ноември 1997 година Алексиев е бил осъден задочно на 4 години лишаване от свобода от Поправителен съд в Брюксел за трафик на жени, принуждавани да проституират в съдебния район на кралския съд.

Престъплението е било извършено между 1 април 1996 и 4 януари 1997 година. Според задочната присъда варненецът е бил част от българска мрежа за износ на пълнолетни и непълни момичета за Белгия, принуждавани насила и със заплахи да проституират. Основание за първоначалното задържане на 25 юли тази година съдът намери в Европейската заповед за арест, издадена от прокурор в Кралската прокуратура на Белгия .

От първия момент на задържането си варненецът твърди, че няма нищо общо с осъденото в Брюксел лице и че още преди периода на престъпното деяние е изгубил паспорта си. Въпреки това, той е съгласен да бъде екстрадиран в Белгия, за да докаже невинността си.

Ако до 3 дни Щилиян не промени решението си ще бъде предаден на белгийските власти през следващите 2 седмици.