До няколко дни може да бъде платен откупът за българските моряци
До няколко дни може да бъде платен откупът за българските моряци / снимка: БГНЕС

До няколко дни може да бъде платен откупът за български моряци, това каза в предаването „Денят" на Дарик радио журналистката Елена Йончева. Тя в момента се намира в района на Аденския залив, в държавата Джибути. По думите на Йончева сумата, която ще бъде платена за свободата на нашите сънародници, руснаците, украинците и филипинците, които са на борда на „Маласпина Касъл", е в размер между 1 и 3 милиона долара.

Ето какво още каза Елена Йончева за Дарик:

Съгласно съществуващата практика откупите, предавани на пиратите, се хвърлят от въздуха в пакети, към които са прикрепени малки парашути. Според наши източници от Сомалия, чартърен самолет е поискал от сомалийското правителство право за прелитане над територията на Пунтленд, а точно в този район се намира и корабът „Маласпина Касъл". Самолетът се очаква да излети от Найроби, Кения.

Каква е гаранцията, че ако тези пари бъдат спуснати от самолети или хеликоптера, и пиратите ги вземат, те моментално или в рамките на няколко дни след това ще пуснат заложниците, които са взели?

Не знам каква е гаранцията дали веднага ще ги пуснат и какъв ще бъде този срок, но практиката показва, че те пускат заложниците, защото това е техният бизнес, това са условията.

Когато нашите сънародници бъдат пуснати, каква е системата, как те ще се приберат до вкъщи?

Пиратите просто освобождават кораба и той продължава по своя път. Поне досега е такава практиката и вероятно и този път ще е така.

Корабът "Маласпина Касъл" е в плен на сомалийските пирати от 6 април Плавателният съд е с екипаж от 24 души, сред които 16 българи, руснаци, украинци и филипинци.

"Маласпина Касъл" се намира край град Еил на Индийския океан. Районът се контролира изцяло от пиратите в Пунтленд.

Пунтленд е само формална част от Сомалия. На практика това е автономна република със свое правителство, което няма никаква власт над своята територия.
Град Еил е разположен на два дни път от търговската столица Бусасо, но до там се стига само по черни пътища, които се контролират от местните кланове.