/ Дарик Варна, архив
10 концерта с нова интригуваща програма ще представи поредното издание на музикалния фестивал „Варна интернешънъл“. Концертната програма започва на 26 май с Вокален рецитал на американска солова музика в Градската художествена галерия.

Фестивалният и конгресен център във Варна е домакин на трите оперни спектакли - премиерното за България изпълнение на операта „Улична сцена“ на Курт Вайл – 10 и 11 юни от 19.00 ч., операта „Лястовичката” на Джакомо Пучини – с две представления на 16 юни от 11.00 и от 19.00 ч. и едно на 17 юни от 19.00 ч. и с реверанс към детския образен свят – шедьовъра на Морис Равел „Детето и вълшебствата” на 31 май и 1 юни от 19.00 ч. 

Концертите са под диригентството на Грегъри Бухалтер, диригент в $Метрополитън опера$ в Ню Йорк, артистичен директор и диригент на оперния театър във Феърбанкс, щата Аляска и на „Опера камерата” във Вашингтон, музикален директор на операта в Лас Вегас, щата Невада. Д

екорите и костюмите са по проект и изработка на Държавната опера на Стара Загора. В главните роли ще видим Кели Бърч и Анджелина Петрониевич (Детето от „Детето и вълшебствата”); Валерия Родригес, Либуше Санторизова и Стейси Уте-Щоферан (Магда от „Лястовичката”); Дезире Додсън-Дюмонд и Дженифър Глидън (Ана Мурант в „Улична сцена”) и Скот Лаграф (Франк Мурант от „Улична сцена”) и др.

Създаденият през 1992 година Симфоничен оркестър на град Ашдод (Израел) поддържа основно класически и оперен репертоар, но в концертните си програми по цял свят включва и джаз, популярна и фолклорна музика. Много добре приети са и неговите образователни концерти за деца и млади хора, както и изявите на различни фестивали и национални събития в Израел. В последните 10 години и музикален директор на състава е световноизвестният диригент и пианист Ваг Папиан. 
 
Седмица по-късно стартира и традиционната XIX лятна музикална академия (27 май – 6 юни 2018) с майсторски класове за певци, инструменталисти и диригенти, водени от видни международни изпълнители и педагози, специалисти в различни области на музикалното изкуство от САЩ и Европа.

Участниците в нея ще изучават „Магнификат” за солисти, петгласен хор и оркестър на Йохан Себастиан Бах и Меса в до мажор оп. 86 на Лудвиг ван Бетовен. Концертното изпълнение на двете мащабни творби е на 5 юни, 19:00 часа в зала „Аула“ на Икономическия университет във Варна в партньорстовото на симфоничния оркестър на Пазарджик и под диригентството на Трей Дейвис (директор на хоровите дейности, Щатски университет на Луизиана).