/ пресцентър
На извънредна сесия местният парламент в Девня предостави на Министерството на здравеопазването (МЗ) част от първия етаж на общинската многопрофилна болница в града, който в момента е зает от филиала на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна. Искането за ползване на помещенията е на ведомството, което възнамерява да модернизира филиала по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“, съобщават от пресцентъра на общината. 

Още през октомври миналата година Общински съвет-Девня отдаде безвъзмездно на МЗ терен с площ от 1000 кв.м, за да реализира проекта си. Тъй като обаче парцелът се намира на територията на археологическия резерват „Марцианополис“,  съществува сериозен риск да се появят непредвидени обстоятелства, които да забавят или блокират строежа.

Съгласно действащата нормативна уредба издадената виза за проектиране следва да се съгласува с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), като от там се очаква да се предостави становище за извършване на спасителни археологически разкопки. Същите ще са за сметка на МЗ и биха отнели много време.

Чак след това ще може да се прецени доколко е допустимо изграждането на спешния център. Ако това се окаже възможно, ще се пристъпи към изработване на инвестиционен проект, който също трябва да бъде съгласуван с НИНКН. 

Същевременно срокът за подаване на проектното предложение за модернизация на регионалната здравна инфраструктура е 30 март, в който с оглед на гореописаните процедури МЗ няма как да се вмести. Затова от ведомството предлагат на Община Девня изграждането на Филиала за спешна медицинска помощ да бъде реализирано в помещенията, които в момента се ползват от структурата.  

Общинският съвет даде съгласие за учредяване на безвъзмездно право на ползване на МЗ на част от първия етаж за срок от 10 години. Става въпрос за 8 кабинета, коридор и тоалетна. По предложение на кмета Свилен Шитов местният парламент гласува собственикът (Община Девня) да има правото да прекрати едностранно договора с ползвателя преди изтичане на 10-годишния срок, ако инвестиционното намерение не е реализирано до края на програмния период (2020 година).