Депутат ще покани парламентарната комисия по образование на изнесено заседание във Варна
Депутат ще покани парламентарната комисия по образование на изнесено заседание във Варна / снимка: ГЕРБ-Варна

Парламентарната комисия по образование и наука да проведе изнесено заседание във Варна. Това ще предложи на колегите си народният представител от ГЕРБ Красимира Анастасова. Като варненски депутат и член на комисията тя се надява инициативата да даде възможност на работещите в сферата на образованието в морската столица да представят своите виждания относно реформата и проектозакона за предучилищното и училищното образование.

В рамките на приемния ден на народния представител вчера бяха поставени въпроси относно паралелките по хореография. Съгласно действащата нормативна уредба те са част от профил „Изкуства", но от Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски" и СОУ „Елин Пелин" настояват тези паралелки да бъдат предвидени като отделен профил в закона.

В качеството си на директор на Общинския детски комплекс Монка Николова запозна народния представител с предложението общинските детски комплекси да присъстват в законопроекта като извънучилищни центрове за личностно развитие и творчество на деца и ученици. „Във внесения проектозакон те се разглеждат именно като центрове за личностно развитие. Предвижда се обаче да минат под шапката на общината, а дейността им да се осъществя въз основа на устройствен правилник, утвърден от Общинския съвет", коментира Красимира Анастасова. По думите й, противоречивите реакции, които предизвикват някои от предложенията, могат да бъдат обсъдени в рамките на изнесено заседание на ресорната комисия в Народното събрание.

„За нас е важно да покажем воля за реформи в сферата на образованието и да приемем проектозакона на първо четене час по-скоро. Детайлните обсъждания на промените между първо и второ четене ще дадат възможност при необходимост да се коригират конкретни текстове", уточни Анастасова.

Гражданин се възползва от приемния й ден, за да изкаже благодарност към община Варна за асфалтирането на пътя до гробищния парк в село Константиново. Местните жители се надяват там да бъде изградена и чешма.

Варненци обсъдиха с народния представител от ГЕРБ и програмата за саниране, която стартира тази година и която дава възможност да се удължи живота на старите блокове и да се преобразят панелните квартали.