Деца в предучилищна неправомерно плащат такси, от общината отричат
Деца в предучилищна неправомерно плащат такси, от общината отричат / Дарик Варна, архив
Деца в предучилищна неправомерно плащат такси, от общината отричат
61324
Деца в предучилищна неправомерно плащат такси, от общината отричат
  • Деца в предучилищна неправомерно плащат такси, от общината отричат

5 и 6-годишните деца в подготвителни групи в забавачниците във Варна плащат неправомерно такси за посещение, тъй като по закон са длъжни да ходят в предучилищна. За това алармираха пред Дарик недоволни родители. В някои варненски общини като Вълчи дол например предучилищното обучение е напълно безплатно. След гласуване Общинският съвет в Разград освободи от такси децата в предучилищна възраст в общината. В Шумен пък, въпреки протестите на родителите и местния омбудсман, градината за по-големите си остана платена.

Предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас е задължителна. Тя се осъществява в подготвителни групи в детските градини или в училищата, като родителите и настойниците не заплащат такса за обучението. Това пише в Закона за народната просвета. Оказва се обаче, че семействата на 5 и 6-годишни деца във Варна са принудени да плащат за задължителното посещаване на забавачница. Дори хлапета, които цял месец не са стъпвали в градина заради заболяване, внасят базовата такса от 20 лв. От местната администрация отричат за обучение в подготвителните групи в забавачниците да се дължат такси. По думите на Веселина Иванова – началник отдел „Образование“, големите деца плащат единствено за храна. Месечно обаче всички хлапета в градините, независимо от възрастовата група, плащат по 48 лева на месец.

В указанията по съставяне на бюджета за тази година, в стандарта за 5 и 6-годишните са включени заплати, осигуровки и други възнаграждения за персонала, разходи за образование, но не и за храна, обясни Анна Николова от дирекция „Образование“. Именно заради това родителите дължат пари за това перо, обясни тя.

Още по темата чуйте в звуковия файл: