Данъчните развалиха сделки на строителен предприемач
Данъчните развалиха сделки на строителен предприемач / Sofia photo agency, архив

Сделки на строителен предприемач от Варненско са обявени за недействителни от съда, по искане на НАП. Анулирани са сделки за два парцела, в единия от които има построена къща с помощни постройки, съобщиха от НАП-Варна.

При ревизия на предприемача от приходната агенция установили допълнителни данъчни и осигурителни задължения към бюджета в размер на 70 хиляди лева. След връчването на заповед за възлагане на ревизия строителят побързал да се раздели с имотите. По този начин предприемачът е смятал да попречи на данъчните да съберат дължимите налози. За да бъдат погасени задълженията, имотите на длъжника се подготвят за обявяване на публична продан.

12 са общо исканията, отправени към съда от варненските данъчни, за обявяване на извършени сделки от длъжници за недействителни. 7 от тях са новоподадени, а другите 5 се разглеждат на различни инстанции от съда.

Според разпоредбите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс НАП има право да поиска от съда да обяви за недействителни определени сделки, сключени с цел избягване плащането на дължимите налози. Приходната агенция може да поиска разваляне на сделки, дори те да са сключени преди приключването на ревизията, стига имуществото да е продадено или прехвърлено, след като е връчена заповедта за възлагане на ревизия, с която по-късно са установени задълженията, напомнят от НАП Варна.

Съветваме фирмите да избягват извършването на такива сделки, за да не се стига до налагането на крайни мерки, като разпродажба на имуществото им на търгове. Ако имат временни затруднения, нека потърсят своевременно контакт с публичните изпълнители от териториалната дирекция, за да бъде потърсен начин за тяхното разсрочване", заяви директорът на „Събиране" при НАП Варна Мирослав Нонев.