Д-р Милен Врабевски получи почетния знак на Варна
Д-р Милен Врабевски получи почетния знак на Варна / снимка: Пресцентър на Община Варна

На тържествена церемония днес варненският кмет Иван Портних сравни родолюбивата дейност на д-р Милен Врабевски със самоотвержената работа на будителите от българското Възраждане. Пред журналисти и близки приятели председателят на фондация „Българска памет” бе удостоен с почетен знак с лента на кмета на Варна за приноса му в насърчаването и подкрепата на обучението и възпитанието на младите хора в любов и зачитане на българската история, култура и националните и европейските ценности.

„Д-р Милен Врабевски е достоен гражданин на Варна”, каза още кметът и не скри радостта си, че през годините е станал част от родолюбивите каузи на фондация „Българска памет”. В отговор д-р Милен Врабевски подчерта, че сътрудничеството му с Иван Портних му връща надеждата, че „заедно можем да се постигнем повече”. Той заяви, че е оптимист и вижда в лицето на варненския кмет едно по-добро бъдеще за града, съобщиха от пресслужбата на общината.

По-късно до входа на Морската градина във Варна бе представена изложба, посветена на 1115-годишнината от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий, организирана от фондация „Българска памет”. В началото на септември тази изложба ще бъде показана и представена пред Европейската комисия, а целта й ще бъде да подчертае славянския принос за развитието на европейската цивилизация.

През следващите месеци фондация „Българска памет” ще отбележи серия от годишнини, свързани с българската история. Още в началото на септември в морската градина на Варна ще бъде експонирана поредната изложба, посветена на 1295-годишнината от победата на хан Тервел над арабите. „Тази победа прави Тервел най-споменавания български владетел в средновековната европейска литература”, каза още д-р Врабевски, който е и лауреат на наградата на Европейския парламент „Европейски гражданин за 2013 година“.