Чести нарушения при малките фирми за химическо чистене и пране
Чести нарушения при малките фирми за химическо чистене и пране / DarikNews

20 фирми с дейност пране и химическо чистене и индустриално почистване са били проверени през последните 2 месеца в областта, съобщи Иван Иванов, шеф на Дирекция “Инспекция по труда”. Акцията е част от Европейска кампания по инициатива на SLIC-оценка на риска при работа с опасни вещества в икономически дейности “Пране и химическо чистене”.

Проверените фирми за индустриално почистване са 3. Те работят предимно на територията на заводите или в обособените промишлени зони край града. При проверките е констатирано, че създадените мерки и условия в предприятията осигуряват по-малък риск от трудови злополуки или професионални заболявания.

Проверените фирми с дейност “Химическо чистене и пране” са 17. По-голямата част от тях са с малка численост. При повечето е установено е, че персонала работи в прекалено малки помещения с опасните вещества и няма достатъчна складова база.

Общият брой на установените нарушения по време на проверките е 94. Като най-голям е броят им в малките фирми. Открит е един работник без сключен трудов договор.