Черно море: полска цаца и румънски туристи
Черно море: полска цаца и румънски туристи / Дарик Варна, архив

Цаца, внесена от Полша в кръчмите, руски и румънски туристи в хотелите. Това е положението в момента по българското Черноморие. В разгара на сезона нощувката вече излиза от 10 до 200 лв. Най-евтините оферти са за легло в квартира, отдалечена от морето, а най-скъпите - за ол инклузив ваканция в луксозни хотели на първа линия с включени в пакета чадър и шезлонги на пясъка и край басейна, както и куп други екстри, пише "Труд".

От 6 юли цените в хотелите по Северното Черноморие поскъпнаха с 10-30 лв. на вечер. На юг цените се повишиха от 9 юли. Сега на север почивката с всичко включено до 20 август ще струва между 66 и 200 лв. на човек на ден. В по-малките курортни градчета и на север, и на юг цените в семейните хотели и квартирите са по-достъпни. В Ахтопол например може да се намери легло за 10 лв. на нощ, като често се предлага и закуска, собствено производство. Понякога, ако хазяинът е рибар, може да предложи и пресни морски дарове, извадени преди часове от морето.

Ако не са включени в общата цена на почивката, чадърът и шезлонгът на плажа струват по 8 лв. на ден. Само на пясъка в Бургас сянката и шезлонгът са по 3 лв.
Заради липсата на паркоместа на Златните пясъци повечето хотели искат по 10 лв. дневно такса паркинг. В Албена тя е еднократна от 6 лв., но комплексът взема и по 2 лв. от автомобилите, щом минат през КПП-то.

Над 90% от морските бази са заети. Единици хотели не са смогнали да си договорят базата и предлагат оферти "Last minute" с 10% намаления за записване до 20 август. Това не е резултат от кризата в Украйна, а се дължи на лош мениджмънт, смятат от Варненската туристическа камара. По техни данни и това лято клиенти ще са основно руснаците и румънците. "Наесен ще видим кой е заел първото място", твърди Стоян Маринов от камарата. Трети като брой се задържат немците, следвани от българите.
Увеличават се и молдовците, украинци също започнаха да пристигат. Сериозен е ръстът на гостите от Полша, които пристигат със самолети и автобуси. Младежки компании и лагерници от бившата соцстрана окупират по-евтините хотели в периферията на Златни пясъци и по пътя към Варна. Там спане и закуска излизат 29-35 лв., стига да има места.

Във Варна най-скромният дневен бюджет по време на ваканция е около 25 лв. - 10 лв. за легло в квартира, закуска с баничка за лев, кафе за 2 лв., лев за най-евтиния сладолед от машина и вечеря в кръчма с цаца за 4 лв., пържени картофи за 2 лв. и наливна бира за 2,50-3 лв.

На къмпинг в Шабла или Дуранкулак нощувката е по 13-16 лв. Бунгалата са точно до широките плажове и макар да са от соцвреме, стават за спане. В Бяла и Каварна пък има семейни оферти - 520 лв. за 4 души за седмица. Алтернатива са вилите, които се наемат срещу 100 до 200 лв. на ден за компании от 6-8 души.

В момента ваканцията излиза изгодно и в Созопол, Приморско, Царево, Ахтопол. В Слънчев бряг вече е пълно с туристи, каза Елена Иванова, шеф на Съюза на собствениците в комплекса. В четиризвезден хотел там двойна стая вече струва 271 лв. По-високите цени по Южното Черноморие ще важат до 26 август. Така в пиковия сезон нощувка "четири звезди" е по около 135 лв. за легло в двойна стая. В тризвезден хотел може да се намери и по 60-90 лв.

В Поморие цените са подобни. Апартамент с две спални струва към 220 лева. В морския град освен море и плаж туристите могат да използват и уникалната кал на Поморийското езеро, която се използва за лечение на различни болежки.

В Созопол преди десетина дни можеше да се наеме апартамент с 4 легла срещу 69 лв. на вечер, но сега цената е 150 лв. В Приморско може да се намери легло по 16- 31 лева на нощ в двузвездна база. В семейните хотели цените са между 15 и 45 лв. на човек, а в къщите за гости тръгват от 9 лв. Много от собствениците на такива малки бази за почивка предлагат и различни забавления за гостите си, като екскурзии в близката Странджа планина. В Царево цените също варират - от 12 до 44 лева на човек на нощ.

Кочанът в Бургас два пъти по-скъп от варненския

По 1 лев струва всичко, което предлагат нелегалните търговци на храна по плажа във Варна. Въпреки забраната за разносна търговия мургави продавачи и това лято продават между хавлиите на пясъка кофи с царевица, торби с банани и пакетчета семки... По малките плажове в Бургас царевицата е по-скъпа - по 2-2,50 лв. кочана. Срещу търговците обаче вече започнаха масови проверки от експерти на Агенцията по храните. Миналата година циганин бе глобен, защото носел сол в джоба на панталона си и ръсел варената царевица с нея.

От Българската агенция за безопасност на храните посочиха, че на плажа храни могат да предлагат подвижни и временни обекти, както и автомати за продажба, които осигуряват максимално предпазване на храните. Трябва да има съоръжения за измиване и изсушаване на ръцете, смяна на облеклото, дезинфектанти и т.н.

Цените в кръчмите са като през миналото лято

Цените в кръчмите по морските курорти са като миналото лято. Само цацата е поскъпнала с близо лев заради слабия улов и вноса от Полша. Във Варна порция от всенародната любимка излиза от 4 до 5 лв., а в капаните в Бургаско - по 2-2,50 лв.
И на север, и на юг другата масова храна за туристите - кюфтетата и кебапчетата, струват между 1, 20 и 3 лв. за бройка. Картофките излизат от 2 до 3,50 лв., парчето пица - от 1,50 до 3 лв., а сафридът - от 6 до 10 лв. за порция. Мидите с черупка се предлагат по 5 до 9 лв.

Шопската салата във Варна се харчи от 4,40 до 6,50 лв., а 50 мл ракия към нея струват между 2,40 и 4,50 лв. На Златните кафето е 3 лв., а срещу 5 лв. човек може да си купи 2 палачинки, дюнер или всякакъв вид коктейл. Подобни са и цените в Албена. В Св. св. Константин и Елена пък това лято хапването в малки кръчми е по-евтино, отколкото на крайбрежната алея във Варна. Навсякъде рекорд по скъпотия държат блюдата от калкан и лефер - по 35-38 лв. Порцията лаврак или ципура варира от 14 до 18 лв. По южните курорти цените на риби, калмари, бира и пържоли са заковани и почти еднакви по капани и кръчми край брега или в градовете. Сафридът, макар и гръцки, се харчи по 7-8 лева- колкото и свинската пържола.

Като цяло цените няма да се променят в хода на лятото. Тараторът е по 2 лева, рибената чорба - по 2, 40 лв., а свинската шкембе чорба - 2, 30 лв. Малка карнобатска ракия е по 1, 59 лв. - 1, 79, бургаската - 2, 69 лв., а бутилка бира - по 2, 29 лв. Наливната, която е най-търсена по плажа, върви по 1, 59 лв. и 2 лв., в зависимост дали е "малка" или "голяма". Безалкохолното е по 1, 60 лв.

Соцдесерти на цени от 1969 г.

Пет култови по време на социализма десерта предлага панорамната сладкарница на хотел "Добруджа" в Албена. Сладкишите са на цени от 1969 г. - годината, в която морският курорт е посрещнал първите си гости. Изкушенията приготвя лично майстор Тодор Тодоров. По оригинална рецепта той забърква баварски крем с ром, бадеми, орехи, стафиди и сметана. Десертът струва 2,26 лв. Бие го единствено истинската торта "Гараш" за 2,80 лв. Най-търсена е плодовата мелба "Фриско" за 1,86 лв. В нея има 3 вида сладолед, плодове и бишкоти. Клиентите се наслаждават и на прочутия в миналото шоколадов плезир. 45 г. по-късно сладкишът се предлага само срещу 1,53 лв.