Чакаме новите автобуси до Коледа, а тролеите – догодина
Чакаме новите автобуси до Коледа, а тролеите – догодина / ГЕРБ Варна

До Коледа новите автобуси, част от мащабния проект за интегриран градски транспорт, трябва да тръгнат по улиците на Варна. Това е най-новото обещание на варненските управници и на ръководителя на проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова.

„Заложено е автобусите поетапно да бъдат доставени и до края на годината всички те да дойдат във Варна. Сега предстои подписването на договора, който най-късно до края на септември трябва да бъде сключен“, каза пред Дарик Биляна Якова.

Договорът е между полската фирма „Соларис“, която спечели поръчката за доставката на новите возила, и „Градски транспорт“. 70-те автобуса са на обща стойност около 33 млн. лева. 30 от превозните средства са съчленени, а останалите 40 - солови.

Причината за забавянето на доставката е по-късното подписване на договора за обществена услуга. „Този договор е трябвало да бъде изготвен от общината преди повече от пет месеца и да влезе в сила през юли. По ред причини, независещи от нас, този договор не е бил изготвен. В момента вече го имаме, но въпрос на дни е да бъде одобрен от  Министерството на финансите и да бъде пуснат“, разкри председателят на Общинския съвет и доскорошен ръководител на транспортната комисия Иван Луков.

Доставката на автобусите бе един от началните етапи в проекта за интегриран градски транспорт, който трябва да бъде завършен до края на 2014 година. Забавянето няма да се отрази драстично върху останалите немалко етапи и ще успеем да изпълним мащабния проект в рамките на оставащите година и четири месеца. „По компонентите се работи много интензивно и смятам, че ще се справим“, оптимист е Якова.

А следващите етапи са изграждане на високоскоростно трасе от „Владиславово“ до „Почивка“ и система за контрол на трафика, която ще дава предимство на автобусите на градския транспорт. Предстои въвеждането на електронно таксуване, както и монтиране на  система за известяване на пътниците за движението на возилата.

Освен на рейсовете ще има подмяна и на тролейбусния парк на Варна. И докато новите автобуси ги чакаме по Коледа, то модерните тролеи може да дойдат чак следващото лято. Тролейбусите трябва да тръгнат в рамките на една година, заяви пред Дарик Руска Бояджиева, експерт по европейски политики в Община Бургас. Южният град е ръководител на съвместния проект за обновяване на екологичния транспорт във Варна, Бургас, Плевен и Стара Загора.

„Хубавата новина е, че процедурата по избор на изпълнител е финализирана и в най-скоро време предстои подписването на договора. Това, което също е предизвикателство за четирите общини, е да успеят да защитят проектното предложение и пред Оперативна програма „Околна среда“. Той е в проект на оценка и ние се надяваме този процес също скоро да бъде приключен. Има известно технологично време за производството на тролейбусите, още повече че тяхната бройка не е малко - около 100 превозни средства. Надявам се в рамките на една календарна година тролейбусният състав в четирите града да бъде обновен“, разкри Бояджиева.
По думите й предвижда се возилата да бъдат доставяни на отделни траншове – по малко бройки и в четирите града.

Варненци ще пътуват с около 30 тролея, произведени от чешката фирма „Шкода“. Новите возила ще бъдат хибридни, т.е. те ще могат да се движат и на ток, и на дизел. Администрацията в Бургас постави изискване превозните средства да бъдат оборудвани с дисплеи за информация за пътниците, GPS, видеокамери и устройства за електронно таксуване. Целта е тролейбусите да могат да бъдат включени в интегрирания градски транспорт.