Българо-италиански екип ще имплантира тазобедрена става пред публика
Българо-италиански екип ще имплантира тазобедрена става пред публика / DarikNews.bg, архив

Демонстративна операция за поставяне на съвременен модел изкуствена тазобедрена става ще се проведе тази сутрин в ортопедичната клиника на МБАЛ „Св.Анна“. Планираната рутинна оперативна интервенция ще гарантира на пациента ново качество на живот с помощта на съвременната технология на компания – световен лидер в производството на трайни ортопедични импланти.

Международен оперативен екип отново ще оперира във Варна, съгласно договор за съвместна научно-практическа дейност между Варненския медицински университет и университета в гр. Месина – Италия.

Ръководителят на катедра „Ортопедия и травматология“ доц. д-р Руслан Попстефанов ще извърши операцията заедно с гост-оператор  проф д-р Атилио Микеле Роса, италиански президент на фондация „Черноморска&Средиземноморска медицинска академия".

Операцията ще се предава в реално време, в заседателната зала на болницата.

Поредната съвместната дейност на италианско-българските лекарски екипи се организира от учредената на 12.05.2012 г.  българо-италианска фондация за научни и практически медицински изследвания „Черноморско&Средиземноморска Медицинска Академия“ с президенти проф.д-р Димитър Камбуров и проф.д-р Атилио Роса. В момента фондацията създава и своя практическа база във Варна. Амбициите на учредителите и ръководството на фондацията е да изградят в нашия град модерен медицински център за разработване и прилагане на иновативни лечебни технологии в областта на ортопедията и травматологията, както и за обучение на студенти и лекари от цяла Европа.