България застрашена от водна криза
България застрашена от водна криза / netinfo
България е застрашена от остър дефицит на вода заради глобалната тенденция за все по-слаби валежи. Наличният обем в питейните язовири у нас е в състояние да осигури нуждите на населението до края на годината. За това алармираха експерти от Черноморската басейнова дирекция на общоградска среща по повод Световния ден на водата, който отбелязваме на 22 март.

За да преодолеят задаващата се водна криза, от края на януари специалистите извършват извънредни проверки на питейните язовири. При необходимост ще бъдат налагани ограничения за ползване на води за други цели.

На територията на Черноморската басейнова дирекция, която включва областите Варна, Бургас, Добрич, Шумен и Търговище, засега няма питейни язовири с критично ниски нива на водите. Ако догодина се стигне до водна криза, ще се ползват резервни водоизточници.

Инж. Венцислав Николов - директор на Черноморска басейнова дирекция: "Какво правим за ограничаване на последствията от засушаването? Първият ни приоритет е осигуряване на питейна вода за населението - язовири, в които допълнително да се приемат води... Известно е, че яз. "Цонево" е резервен като питейно водоснабдяване на Варна, което е много добър резерв. В строителство в Черноморски басейнов район са два други големи язовира в южната част. Единият е Раков дол, а другият Индже Войвода, които могат да се ползват за питейно водоснабдяване. "

Съгласно европейските изисквания, до 2015 водните обекти в България трябва да придобият статут за добро качество. За 17% от акваобектите на територията на Черноморската басейнова дирекция съществува риск да останат замърсени. Основната причина за това е в липсата на технология за пречистване на отпадните води, които се вливат във водата. Поради тази причина най-замърсена във Варненска област е река Провадийска, в нея непрекъснато се вливат отпадни води от Девненския промишлен комплекс.

Репортер: Какви мерки трябва да се предприемат за решаването на проблема със замърсяването?

Инж. Венцислав Николов: "Мерките трябва да са насочени към изграждане на пречиствателни станции, канализации, ограничаване на торенето в селското стопанство, въвеждане на екологични методи и добри земеделски практики. Всяка дейност трябва да бъде съобразена с необходимостта от вода, с ползите и разбира се, с приоритетите. Общото ползване например е приоритет."

През 2006 година инспекторите от Черноморската басейнова дирекция са извършили над 1600 проверки във водните басейни, наложените глоби са за близо 100 000 лева.