Безплатни прегледи за Световния ден на белодробната болест
Безплатни прегледи за Световния ден на белодробната болест / brsnet.bg

Българското дружество по белодробни болести ще отбележи Световния ден на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) с безплатни прегледи. Белодробните специалисти в две варненски здравни заведения ще преглеждат безплатно - в Клиниката по пневмология и фтизиатрия на болница „Св. Марина" и Клиниката по вътрешни болести във Военноморска болница.

Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване, което причинява възпаление в белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. В резултат на тези промени се затруднява дишането. От ХОББ страдат милиони хора в цял свят.

Болестта е наричана „тихият убиец". Статистиката сочи, че един на всеки 10 възрастни над 40 години вероятно е болен, без да знае. Проучване на Българското дружество по белодробни болести сред 3000 рискови пациента в различни градове на България показа, че повече от половината от тях имат ХОББ, без да подозират това. В Европа всяка година умират 300 000 души, колкото са потенциалните жертви от три атомни бомби от Хирошима. Специалистите прогнозират, че към 2020 година болестта ще бъде трета причина за смърт в света.

Една от причините за честите случаи на ХОББ у нас е масовото тютюнопушене - както активното, така и пасивното. Други причини са: замърсяването на въздуха (тежък автомобилен трафик в градовете и лошата хигиена на улиците), честите и неадекватно лекувани белодробни инфекции, непълноценното хранене, професионалните рискове, наследствеността и др. Данните показват,че близо две трети от новооткритите болни с ХОББ са в ранни стадии - тогава, когато активната намеса би имала резултат при сравнително ниска социална и икномическа цена. Затова от изключителна важност са профилактичните прегледи и изследвания.