Автобусът за София поскъпна заради скока на дизела
Автобусът за София поскъпна заради скока на дизела / netinfo

С автобус от Варна до София вече се стига срещу 32 лева. Толкова струва еднопосочният билет на всички големи фирми, като увеличението е с 2-3 лева, установи проверка на Дарик. Увеличена е цената и на двупосочния билет, който струва между 54 и 58 лева, в зависимост от превозвача.

Новите, по-високи цени идват в резултат на поскъпналия дизел, тъй като автобусите се движат основно на нафта.

Почти всички транспортни фирми са вдигнали цените на билетите, потвърди Атанас Чапкънов от Варненския съюз на превозвачите. Увеличението обаче е различно, като всяка фирма си е преценила с колко да вдигне цените, обясни Чапкънов. Според него по-високите цени не могат да компенсират увеличените разходи за гориво и застраховки.

С около 30 на сто е намалял пътникопотокът за последната година. Данните са за цялата страна, посочи Атанас Чапкънов. Той обаче призна, че рентабилността в цената на билетите е изчислена при 50% заетост на седалките.

Засега не се очертава поскъпване на таксиметровите услуги във Варна, въпреки тръгналите нагоре цени на горивата. „Прекалено рано е да се говори за по-високи цени. Не е приятно обаче това, което става", коментира пред Дарик Иван Михайлов, управител на една от варненските таксиметрови компании.

За последно тарифите на такситата във Варна бяха вдигнати с около 50 на сто в края на септември миналата година. В момента повечето варненски таксиметрови компании возят за 79 стотинки за километър през деня. Нощната тарифа е 89 стотинки. Първоначалната такса е 99 стотинки, а таксата за престой - 25 стотинки за минута през деня и 35 през нощта.