Арест за лихвар, давал кредити с до 60% лихва
Арест за лихвар, давал кредити с до 60% лихва / снимка: Sofia photo agency, архив

Окръжната прокуратура във Варна задържа мъж, извършвал лихварска дейност срещу лихви до 60 процента, съобщиха от прокуратурата.

64-годишният Вл. К. предоставял парични кредити в евро, левове и долари на 15 лица срещу задължението парите да му бъдат върнати с определена от него лихва от 10 до 60 процента. С това обвиняемият причинил значителни вреди в размер на близо 6000 лева на установените до момента 15 лица.

При претърсване в дома му са намерени и иззети попълнени записи на заповеди и на други длъжници на лихваря, които ще бъдат установявани от разследващите органи, както и множество златни монети, кюлчета от злато и сребро, скъпоценни камъни.

Вл. К. е задържан за срок до 72 часа. Той е осъждан за убийството на съпругата си, както и за групово изнасилване.

За извършване на банкови сделки като физическо лице без съответното разрешение на БНБ, при което са причинени значителни вреди, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 10 000 лева, като съдът може да постанови конфискация на част или на цялото имуществото на извършителя, припомнят от държавното обвинение.

След изтичане на предварителното задържане Окръжната прокуратура във Варна ще внесе във Варненския окръжен съд искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража" спрямо Вл. К.