Ансамбли от Франция, Испания и Унгария на Варненско лято
Ансамбли от Франция, Испания и Унгария на Варненско лято / ТМПЦ-Варна

Ансамбли от Франция, Испания и Унгария ще пренесат зрителите на Международния музикален фестивал „Варненско лято” във времена на барока и ренесанса.  „Les Ambassadeurs”, “Льо тандр амур” и “Маркиз” идват на Международния музикален фестивал с любов към музиката отпреди няколко столетия, със старинни инструменти, а понякога дори и с исторически костюми, които ще посветят варненската фестивална публика в концертните практики от миналото.

Един от силните акценти на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ през годините е присъствието на ансамбли за старинна музика, изпълнителите в които използват инструменти от съответната епоха, а и често са облечени в старинни костюми. Тази традиция се запазва и обогатява, защото е изключително привлекателна и атрактивна, както за публиката, така и за специалистите заради възможността за среща с един отминал, но вълнуващ свят.  С интерес се очакват и тази година гастролите на състави, които ще изпълняват старинна музика. Техните изяви са обединени в цикъла „Изкуството на Барока и Ренесанса“ (20 – 22 юли), а мястото, където ще могат да се чуят и видят, е историческата среда на Художествената галерия „Борис Георгиев“.

Първи по моста на музиката ще тръгнат посланиците на старинната музика от ансамбъл „Les Ambassadeurs” (днес, 20 юли от 19 ч.). В състава му са Алекси Косенко – флейта, и Еманюел Балса – виола да гамба, от Франция, Зефира Вълова – цигулка, от България,, и Марианна Хенриксон – клавесин, от Финландия. Изпълнителите са подготвили интригуваща програма, която ще представят на любознателната фестивална публика под името „Парижки виртуози“. Тя включва творби от Георг Фридрих Телеман, Жан-Мари Льоклер, Мишел Блаве, Антони Форкьоре , които ще ни отведат в XVII и XVIII век във Франция.

Следващото артистично предизвикателство идва от Испания и от ансамбъл “Льо тандр амур” (21 юли от 19 ч.). Люсиен Панон – цигулка, Себастиен  Перин – барокова флейта, Катрин Елкин – обой, Ликсаниа Фернандес – виола да гамба, и Естебан Мазер – клавесин, ще представят традициите на една изключителна музикална династия – на фамилия Бах. В програмата си те са включили произведения от Йохан Кристоф Бах, Карл Филип Емануел Бах и от самия титан - Йохан Себастиан Бах.

Финалните акорди на цикъла „Изкуството на Барока и Ренесанса“ ще постави ансамбъл “Маркиз” от Унгария (22 юли от 19 ч.). Ласло Блашкович – контратенор, Юдит Блашкович-Фелшеги – колоратурен сопран, Марта Гал – клавесин, Каталин Калай – барокова флейта, Агнес Калай – бароково виолончело, и Майкъл Джеймс Райън – актьор, ще разкрият пред публиката вълшебството на музиката и словото на Барока. Мотото на тяхната програма е „Тайният език на ветрилата“.

По традиция във Варна концертите на състави за старинна музика обикновено не приключват само с многократните бисове и отзвучаването на последните ноти. След тази „официална“ част започва „неофициалната“. Публиката иска да разбере повече за историята на инструментите, да ги разгледа по-отблизо, да разговаря с творците за това каква е разликата между тях и тези от нашето време. И някак от само себе си всеки „старинен“ концерт се превръща в незабравимо преживяване, в истински празник и за изпълнители, и за зрители.