80 % от Варна остава без GSM покритие заради решението на ОбС
80 % от Варна остава без GSM покритие заради решението на ОбС / netinfo

80 % от територията на Варна ще остане без покритие на мобилните оператори, ако влезе в сила решението на Общинския съвет за разполагане на базови станции на повече от 300 метра от учебни и здравни заведения. Това заяви в ефира на Дарик Варна Георги Митрин,  мениджър отдел „Радиопланиране” в Глобул. Той заедно с Йоханес Набекер, началник сектор „Стратегическо планиране и околна среда” в Мтел и Бойчо Станков, мениджър „Оптимизация и планиране” във Виваком  влязоха в спор с вносителите на предложението от партия „Нашият град” - Неделчо Михайлов и Драгомир Дончев.

Няма научни доказателства за вредата от излъчването на базовите станции. Техният брой е търговска тайна, но община Варна разполага с тази информация, тъй като тя издава разрешенията за строеж на станции, добави още Митрин.

В Европейския съюз не съществува подобна практика, само в някои страни за базовите станции са дефинирани гранични стойности, които са между 5 и 7 метра, коментира  Йоханес Набекер.  

Ако се наложи, ще обжалваме решението на общинския съвет, тъй  като ще ни бъде затрудена работата. Преди това обаче се надяваме да се стигне до диалог с местния парламент, каза Бойчо Станков.

Срокът, в който приетата наредба може да бъде обжалвана пред областния управител на Варна, изтича на 27 октомври. Варненският губернатор може да върне решението за преразглеждане, ако прецени, че то е неправилно.

Готови сме на диалог за здравето на децата, заяви председателят на „Нашият град” Неделчо Михайлов. Той добави, че никой не желае да затруднява работата на мобилните оператори, но няма 100-процентови доказателства за безопасността на базовите станции.  Неговият съпартиец Драгомир Дончев, който е и председател на общинската комисия „Опазване и възстановяване на околното среда”, беше категоричен, че общинският съвет не получава резултатите от задължителните замервания на мобилните оператори.