1054 квадрата улични кратери дебнат във Варна
1054 квадрата улични кратери дебнат във Варна / Darik Varna

Големите дупки по варненските улици, които подлежат на незабавно запълване, са с обща площ 1054 кв.м. Това са констатирали през уикенда общински комисии, натоварени със задачата да направят оглед на градските пътища. Става въпрос за дупки с дълбочина 8 и повече сантиментра, съобщи кметът Кирил Йорданов.

Аварийните ремонти ще започнат при достатъчно сухо време. 36 лева на квадратен метър е цената за запълване на дупки с дълбочина до 4 см. Това означава, че запълването на уличните „кратери" ще струва на Общината поне 72 лева/кв.м., или около 76 000 лева само за неотложните улични ремонти, посочи Йорданов. Кметът разкри, че едва 17 кв.м. е общата площ на уличните ремонти, които трябва да бъдат извършени за сметка на фирмите-изпълнители. Това е показала проверка за качеството на ремонтите, направени през есента.

С около 15 % ще бъдат намалени цените, на които строителните фирми ремонтират инфраструктурата в града. Заради падналите цени на строителните дейности и материали още преди месец до фирмите-изпълнители са били изпратени писма за преразглеждане на цените. Така още днес към договорите за изпълнение на ремонтите ще бъдат подписани анекси за корекция на цените.

„Парите за улични ремонти си имат финансов предел и той е 24 млн лева, които са заложени в общинския бюджет за тази година. Нуждите очевидно са в пъти повече, но ще се ремонтира до изчерпване на заложените средства", посочи варненският кмет. Йорданов призна, че състоянието на улиците е изключителни тежко. „Проблемът е онаследен - нов асфалт не е полаган от десетилетия. Това се отнася за 90 на сто от улиците, които не са преасфалтирани от 20-30 години. За утежняване на положението спомогнаха и атмосферните условия", обясни кметът.

Относно увеличеният брой дела, които застрахователи завеждат срещу Общината вследствие на потрошени в улични дупки коли, кметът заяви, че няма нищо против делата. „За да бъдем съдени обаче трябва да се докаже, че най-малкото не сме изкопали дупките умишлено. Или при създаване на тази ситуация сме бездействали", коментира градоначалникът.