10% oт обществото е склонно към алкохолна зависимост
10% oт обществото е склонно към алкохолна зависимост / sxc.hu, архив

70 души с алкохолна зависимост са мотивирани за лечение от 120 консултирани за една година в сдружението „Живот без алкохол”, съобщи неговият член Тихомир Димитров. Той е и координатор на програмата за първична, вторична и третична превенция за алкохолна злоупотреба и зависимост сред населението на Варна, която се реализира благодарение на сдружението, Военноморска академия и Медицински университет-Варна.

Помощта, която специалистите се опитват да окажат на борещите се със зависимостта си към алкохола, дава резултат. От всички, които са зaпочнали лечение, 18 са напълно ресоциализирани в обществото, на работното място и в семейството. Жените преминали успешно лечението са две и са на 25 и 28 години. При тях зависимостта е била от 3 и от 5 години.

Употребата на алкохол в България е на първо място в сравнение с всички останали психоактивни вещества, каза още Димитров. Мъжете са повече от жените, а желанието на жените да продължат в програма е по-малко. Мотивираните мъже сред 70-те пациенти са 53, а от нежния пол са обхванати 17. 10% от обществото е склонно към алкохолна зависимост, отчита координаторът.

Около 80% от потърсилите помощ са на възраст под 40 години. Най-младият е на 23 години. Няма точна статистика за броя на алкохолнозависимите в региона, но той е много голям, каза още Димитров. Той допълни, че голяма част от зависимите дори не подозират за проблема си. Представителят на сдружението заяви категорично, че при решение за отказ от алкохола на зависим е абсолютно задължително да се осигури наблюдение на лекар, защото са възможни усложнения.

Според статистиката 85 % от населението на Европа пие алкохол. 50% от 18- годишните посягат към спиртните напитки  и 3,2% от 14-годишните. 4-7% от населението на всички западни общества отговарят на критериите за зависимост към алкохол, а 40% отговарят на критерии за злоупотреба. 1% от жените са с алкохолна зависимост. При нежния пол тежки телесни увреждания се проявяват след пет години злоупотреба, а при мъжете - след 12.

Консумациата на алкохол на Стария континент е най-висока. В централните му части се падат по 14 литра на глава за година. България се нарежда на едно от челните места по алкохолно зависими и висока конусмация на алкохол.