Зелени Балкани с ново инкубаторно помещение
Зелени Балкани с ново инкубаторно помещение / DarikNews.bg

Ново инкубаторно помещение към Спасителния център за диви животни към „Зелени Балкани" беше официално открито днес в Стара Загора. Реализацията на проекта е част от размножителната програмата „Да върнем ловния сокол в България". Четирите нови инкубатора са предназначени за яйцата на соколи, белошипи ветрушки, лешояди и орли. До момента са вложени над 20 000 лева.

Инкубирането на яйцата се извършва през април и май, обясни Иван Иванов от Центъра. Един от случаите, в които ще се използват новите помещения е, когато става въпрос за млади и неопитни родители. Чрез инкубаторите се гарантира излюпването и оцеляването на потомството.

Зелени Балкани с ново инкубаторно помещение
netinfo

След като малките се излюпят, те се преместват в друго помещение, където се полагат ежедневни грижи за тяхното развитие. До около десетият ден малките се хранят се от 3 до 5 пъти на ден. От първия до третия ден птичетата се хранят с пастет, направен от дребни гризачи. Храната се дава с пинсета. Като поотраснат се пренасят за доотглеждане в приемни семейства или в специално приготвени гнезда.

Зелени Балкани с ново инкубаторно помещение
netinfo

По случай новата придобивка бяха пуснати на свобода двакеркенеза. Единият е лекуван в Центъра, а другият е излюпен там.