залесяване Стара Загора
залесяване Стара Загора / Dariknews.bg
Хиляди старозагорци  избраха да станат част от зелената инициатива-залесяване с 10 000 дъбови фиданки на териториите, които пострадаха най-много от големите горски пожари преди 12 години. Тогава бяха засегнати около 600 декара в местностите „Зайчева поляна“ и „Магарешка поляна“ в района на Дъбрава. Тази година част от тях ще бъдат залесени, а догодина по мярка 8.4 още 350 декара.

залесяване Стара Загора
Dariknews.bg


Предвидените 20 декара за засаждане на дъбовите фиданки днес са предварително почвообработени и подготвени.Какви са тънкостите при засаждането на младите дръвчета обясниха преди старта на залесяването от Държавно горско стопанство и Регионалната дирекция по горите, а техни служители оказваха и помощ на малки и големи старозагорци по време на залесителната акция.

залесяване Стара Загора
Dariknews.bg


Целта ни днес е да ангажираме града в озеленяването му, да поддържаме горския фонд, защото когато е зелено-това отива на Стара Загора, коментира и кметът Живко Тодоров, минути преди да се включи в инициативата.

залесяване Стара Загора
Dariknews.bg


Той припомни, че амбицията е всяка година да се засаждат по 10 хиляди дръвчета, за да стане Стара Загора най-зеленият град на България.

залесяване Стара Загора
Dariknews.bg

Сигурен съм, че догодина желаещите да засадят новата гора на Стара Загора ще са още повече, коментира още кметът Тодоров.

залесяване Стара Загора
Dariknews.bg


Зелената кауза е по инициатива на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и е подкрепена от Регионална дирекция на горите, Държавно горско стопанство, както и на спасителния Център за диви животни „Зелени Балкани“.