Завишени норми за серен диоксид на територията на Гълъбово
Завишени норми за серен диоксид на територията на Гълъбово / DarikNews, архив

Превишено е нивото на серен диоксид във въздуха на територията на Гълъбово, съобщават от РИОСВ - Стара Загора. Съветват се хората от града да не напускат жилищните или работните помещения, да затворят плътно прозорците на стаите и да избягват физическа дейност на открито.

В следобедните часове - 14:00, 15:00 и 16:00 часа, концентрациите на серен диоксид в атмосферния въздух са превишавали нормата алармен праг, която се изразява в измерване на концентрации над 500 микрограма на кубичен метър в три последователни часа.

Измерените нива за серен диокисд от пункта, разположен в централната част на град Гълъбово са:
- 14:00 часа - 3,40 пъти пределнодопустимата концентрация;
- 15:00 часа - 2,94 пъти пределнодопустимата концентрация;
- 16:00 часа - 2,60 пъти пределнодопустимата концентрация.

Източник на емисии на серен диоксид са топлоелектрическите централи в енергиен комплекс „Марица изток". Незабавно, още след регистриране на първата надпрагова концентрация на замърсител серен диоксид е направено предписание до операторите на топлоелектрическите централи да докладват за работата на горивните инсталации и степента на ефективност на пречиствателните съоръжения.

Най-чувствителни при превишаване на нивата на серен диоксид са децата, възрастните и хората с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания.

Данните, които постъпват в Регионалната инспекция в Стара Загора от останалите пунктове за мониторинг на въздуха в Старозагорска област не показват превишаване на нормите по показател серен диоксид, както и на другите контролирани показатели.

При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система - лигавицата на носа. Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно инхалирането на серен диоксид в по-ниските дихателни отдели. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като нивото на серен диоксид се нормализира, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа.