За нови очи за онкоболните жени
За нови очи за онкоболните жени / netinfo


Благороден и нестандартен жест подготвя за деня на жената - 8-ми март, един от видните казанлъшки стилисти Станимир Нанчев,- Стенли.
Коафьорът с 20 годишна практика ще подари 80 от своите перуки на онкоболни жени, които имат нужда от тях. Това той ще направи на 8-ми март.


Целта на Стенли е по този начин да вдъхне кураж и самочувствие на жените, които страдат от тежкото заболяване и са преминали през химиотерапия.
Идеата на Стенли се ражда съвсем спонтанно ,след няколко разговора с негови клиентки, преминали през подобно тежко изпитание.
Инициативата си, коафьорът е назовал символично „ За нови очи".


„Забелязал съм, че жените приемат много по-трудно диагнозата „рак", особено след като преминат пред ада на химиотерапията. Виждал съм как това ги срива психически. Затова реших, съвсем спонтанно да ги зарадвам, макар малко и по този начин, сподели за Дарик Станимир Нанчев- Стенли.
Самият той, който в началото на трудовата си кариера е работил и като санитар в казанлъшката болница, намира за абсурдно и парадоксално това,,че държавата дава специални ваучер на стойност 100 лева на онкоболни жени, за да си купят перуки, като от това се облагодетелстват дадени магазини. Вместо тези пари да отиват за нещо по-разумно, от което се нуждаят тези жени, а перуките да са като дарение, защото се ползват известно време и после не са нужни, се харчат едни пари, които създават бизнес на едни други хора. Това е неморално и несправедливо, казва Стенли.
Той призова подобен жест да направят и други негови колеги от страната, които имат перуки.
Жестът на Стенли вече намира подкрепа сред преминали през това изпитание жени, които даряват също перуките си и от заможни хора, които даряват пари за нови перуки.


Освен перуките, на 8-ми март Стенли Нанчев екипът му ще дават професионални съвети на жените за това как да поддържат перуките си, какви перуки им отиват, както и ще разговарят с тях на духовни теми. За последното коафьорът бил подтикнат от наблюденията си, че атеистите се обръщат към духовното за подкрепа в трудни ситуации. .
Към перуката - подарък жените ще си тръгват от салона му и с по една малка джобна Библия, която да ги напътства в трудните им периоди.


Перуките, между които ще могат да избират жените, са различни цветове и модели, като преобладават късите и средните дължини. Фризьорът е в процес на разговори и за осигуряване на перуки и за мъже и деца.
Освен за 8-ми март, на Великден Стенли ще повтори жеста си към  онкоболните жени.
Надява се примерът му да се последва и от други негови колеги.
На 8-ми март от 7 сутринта всяка една жена, която има нужда от такава перука, ще може да премери и си хареса модел.
Салонът на Стенли е на казанлъшката улица „Иван Вазов" №4.

Станимир Нанчев е известен на казанлъчани и като изпълнител на госпъл музика. Има общо 6 издадени албума, част от които с група „Камертон". Последният му албум носи името „Рахем".. С част от изпълненията в него той и колегите му ще участват на фестивала на еврейската музика в Пазарджик това лято.