/ БГНЕС
При промяната на Закона за движение по пътищата и на редица общински наредби трябва да се регламентира движението на каруци.

Петима полицаи бяха ранени в ромската махала в Мъглиж

В определени части от урбанизираната територия те трябва да бъдат забранени, е мнението на вътрешния министър Младен Маринов. Според него, обаче е необходимо да се предприемат такива законодателни промени, които да не бъдат връщани от съда.

Коментарът на министъра идва дни, след като стана ясно, че две каруци са причина за тежкия пътен инцидент край Тулово, в който живота си изгубиха двама младежи от Казанлък.

Роми затвориха път заради състезание с каруци (СНИМКИ)

В Стара Загора министърът дискутира на среща с кметове на общини проблеми, свързани с противодействие и превенция на престъпността, споделени бяха добри практики за подобряване на обществения ред, като засилване на видео наблюдението в малките населени места, с приоритет на уязвимите места.

Мъж и жена загинаха в катастрофа

За да не се стига до инциденти и напрежение, според министър Маринов, трябва да се работи в посока комуникация с лидерите на различните общности. „Ако се случат подобни инциденти като тези в Гълъбово и в Мъглиж, на следващия ден трябва да се организират срещи, на които да се разясни, че законът е еднакъв за всички, т.е. трябва да се работи в посока комуникация на ниво общности. Трябва да се фокусираме и върху малките административни нарушения, които често преминават в престъпления“.

Засилват полицейското присъствие около казанлъшката ромска махала

Вътрешният министър отрече напрежението в ромската махала в Мъглиж да е било предизвикано от определени политически централи. „Много конспиративно гледате на всичко. Действията се развиват толкова бързо, че няма как някоя политическа централа да е реагирала веднага. Това е битов инцидент, няма конспирация в него. Участниците в инцидента са установени, някои са с постоянни мерки за задържане".

Необходими са и законодателни промени, призна вътрешният министър, но подчерта, че честата смяна на законите не води до решаване на проблемите. „Аз съм привърженик на това с да се работи със сега действащите закони“.