багер
багер / ММИ
Комплексът „Марица-изток” има голям социален ефект за хората от региона. Няма да позволим въглеродната неутралност да се случва за тяхна сметка, категоричен е Николай Диков, който е председател на Съвета на директорите на "Мини Марица-изток" ЕАД.

Не става въпрос само за националната ни сигурност, а за икономиката  на България и на региона. „Марица-изток” поставя стандарти, които обуславят добрите показатели на Стара Загора в социален, демографски и икономически аспект. Имаме конкретни насоки на работа, които са плод на последователни действия през годините“, припомни Диков. Според него, подготвяните от правителството Регионални планове за справедлив преход, трябва да постигнат намаляване на емисиите като преходът към декарбонизация може да се случи, само ако не води до намаляване на жизнения стандарт на хората и задлъжнялост.

Оперативната програма за развитие на регионите до 2027 г. предвижда общо 3,1 млрд. лв. за трансформация на икономиката, зависеща от въглищата, които ще бъдат насочени към Стара Загора, Перник и Кюстендил. На 19 април предстои публично обществено обсъждане дали е възможно към тези три града да бъдат добавени още осем, сред които са Сливен, Ямбол и Хасково.

В контекста на „Зелената сделка” и изготвянето на Териториалните планове, ние отстояваме позицията за реализиране на проект, свързан с улавяне, съхранение и използване на въглероден диоксид, обясни Диков. „Всички в момента ни говорят за трансформация и откриване на нови работни места. Но смятам, че първата по-важна тема е запазване на сегашните“.

След Ковид-пандемията Европа трябва да предприеме сериозни действия по възстановяване на икономиката си, да преосмисли т.нар. „зелени идеи”, които са със съмнителен и недобре обследван ефект - социален, икономически и екологичен, коментира още председателят на Съвета на директорите на "Мини Марица-изток".

„Зелената сделка” дава и възможности за трансформация на сектор енергетика, който да бъде базата за цялостна трансформация на икономиката на съответната държава. Това е решението, което търсим и към което се стремим - да съхраним този изключително важен местен ресурс, от който зависи стабилността на електроенергийната мрежа, като същевременно намерим решение за намаляване на въглеродните емисии.“

Николай Диков изрази увереност, че икономическите и социалните трусове ще бъдат избегнати и до необходимия срок 2030 г., тази технология ще бъде факт „Оптимист съм за бъдещето на „Марица-Изток” и смятам, че трябва да се използва всяка една възможност за защитата на българския въгледобив“.