Все повече казанлъчани с молби за безплатни винетки
Все повече казанлъчани с молби за безплатни винетки / БГНЕС, архив

Почти двойно се е увеличил броят на подадените молби за безплатни винетни стикери от граждани на община Казанлък през изминалия месец декември, в сравнение с декември 2014 година. От 700 такива молби в края на 2014 година, година по-късно, през декември 2015 те са вече 1047.

Към момента подалите молби за безплатни винетни стикери казанлъчани са 1210. Близо 200 са за община Павел баня. Това съобщиха от дирекция „Социално подпомагане" в града, където се подават документите за безплатни винетки.

Право на такива имат граждани с 50% и повече инвалидност, доказана с експертно решение на ТЕЛК, както и родители на деца до 18 години с такъв и по-висок процент инвалидност, или на младежи до 20 години, ако учат.

Право на безплатна винетка има и семейство с един лек автомобил, ако член на това семейство е с доказана над 50% инвалидност. В наредба са регламентирани съответните параметри на лекия автомобил, който лицата, ползващи тази преференция следва да притежават- като обем на двигателя и киловати.

Своеобразният бум в молбите за безплатни винетни стикери се обяснява с по-високата цена на винетките от началото на тази година. Миналогодишните винетни стикери важат до края на този месец. Тазгодишната кампания за подаване на документи за безплатни винетни стикери обаче има и своите интересни тенденции: оказва се, че подаващите молби граждани доказана инвалидност в една голяма част са придобили автомобилите си през последните два-три месеца на миналата година, видно от талоните им.

Не са изключения и случаи при които по документи автомобили са си закупили възрастни хора над 80 години, със 100% инвалидност и без шофьорска книжка.
В други масови случаи обикновено автомобилите се прехвърлят от родственици на съответните лица, с право на безплатна винетка.

През миналата година безплатни винетни стикери от дирекция „Социално подпомагане" в Казанлък са получили 1680 граждани. Независимо от броя на автомобилите в дадено семейство, в което има и лице с доказана инвалидност над 50%, безплатен винетен стикер може да се получи само за един автомобил. Безплатни винетки не се предоставят на фирми.

Документите за безплатни винетни стикери и самите стикери се получават в дирекциите за социално подпомагане по места. Крайният срок е 31 януари. До тогава важат и миналогодишните винетки.

97 лева е цената на годишната винетка от началото на тази година. Увеличението, спрямо миналата е с 30 лева.