Военни се включиха в потушаването на огъня. С министерско нареждане следят за замърсяване на въздуха
Военни се включиха в потушаването на огъня. С министерско нареждане следят за замърсяване на въздуха / netinfo

Повече от 6 часа продължават гасителните действия северозападно от Стара Загора. Там около обед избухна пожар в сухи треви и храсти. Заради вятъра огънят бързо достига до боров масив. Опожарени са селскостопански постройки с инвентар. Няма засегнати хора. Целта на пожарните и спасителни екипи е да се запазят останалите земеделски постройки и по-голямата част от иглолистните дървета. Пожарът вече се е разпространил на близо 4 километра.

Предположенията са, че е възникнал заради неумело боравене с огън на открито. В гасителните действия участва целия наличен състав и техника на Старозагорската Пожарна, 15 души от Гражданска защита и техника, 2 водоноски на Община Стара Загора и един противопожарен автомобил от Казанлък. В гасенето се включиха 77 военнослужещи със седем автомобила. Има готовност и уверение от ръководството на "Мини Марица Изток", че ще помогнат с техника и хора.

Борбата с огнената стихия е затруднена заради пресечената местност и невъзможността през нея да преминат тежките пожарни автомобили. Това е и причината гасенето да става "на ръка", както обясниха от Областна дирекция на МВР. Няма опасност за намиращите се в съседство населени места.

Пред Дарик директорът на Гражданска защита Веселин Кузманов обясни, че в момента той и екипът му се борят за спасяването на близо 500 дка борова гора. Служители на Пожарната са на друг фронт и също гасят пламъците край Старозагорските минерални бани.

В редакцията на Дарик Стара Загора получихме десетки обаждания от съседния до пожара квартал "Железник", че има задимяване на въздуха. По нареждане на  министъра на околната среда и водите Нона Караджова допълнителни измервания на качеството на въздуха в Стара Загора ще се извършват и от мобилна автоматична станция. От Регионалната екоинспекция са разположили допълнителен пункт за измерване качеството на въздуха там. Уверенията са, че се следи качеството на въздуха и над целия град.

Към момента не са регистрирани превишения на нормите на контролираните атмосферни замърсители.

Оперативен ръководител на гасителните действия е Румен Тодоров, временно изпълняващ длъжността началник на противопожарната служба в Стара Загора. На място е и директорът на ОД на МВР комисар Тончо Михайлов и кмета на града проф. Светлин Танчев.

Очаква се пристигането на зам. директора на Националната пожарна - комисар Калин Вучков.

Старозагорци са особено чувствителни на тема пожари, защото помнят огнената стихия от преди 2 години, която изпепели стотици хиляди декара гори край село Дълбоки, а по-късно обхвана и част от Аязмото.