ГЕРБ
ГЕРБ / netinfo
Децентрализацията на общините, лошата инфраструктура, недостатъчното финансиране, са само част от проблемите, които стоят пред кметовете на общини в Старозагорско. Разрешаването на всички тези въпроси е ангажимент на политиците без значение от коя партия са те, защото проблемите на гражданите нямат цвят, убеден е водачът на листата на ГЕРБ в 27 МИР Стара Загора Емил Христов. Той се срещна с кметовете на Казанлък, Гурково, Павел баня, Опан и заместник-кметовете на община Стара Загора и на Мъглиж, с които обсъди належащите проблеми пред местната власт.
 
По думите на Христов, общините са финансово неосигурени, а по-голямата част от парите в местите хазни са от държавно делегирани дейности. „По този начин кметовете са поставени в ситуация, в която от тях се изисква и очаква много, а те нямат почти никакви възможности за разрешаването на поставените от хората въпроси. Това, което ние ще направим като представители на ГЕРБ, това което аз ще направя като водач на листатата, е  да държа връзка с хората, с които довчера сме били заедно, защото и в сдружението на общините и в асоциацията на председателите на общински съвети, сме водили безпартийни разговори. Убеден съм, че ще получа съдействие, подкрепа и експертиза от кметовете и от председателите на местните парламенти за това разговорите ни да продължат и занапред. Това е първата ни дискусия по проблемите на местната власт, но ви уверявам, че след избирането ни като народни представители тези срещи ще станат редовни”, категоричен бе водачът на листата на ГЕРБ Емил Христов.
 
Общинските полицаи да бъдат на подчинение на кметовете, е предложение, което кметът на Стара Загора Живко Тодоров направи още преди три години, припомни заместникът му Йордан Николов. По този начин състава на полицаите може да се увеличи близо три пъти, ще се засили и контрола по малките населени места, мотивира се той. За спонсорски облекчения за бизнеса, който подпомага спортните прояви, се обяви зам.-кметът Красимира Чахова, а колегата й Янчо Калоянов настоя за съдействие при осигуряване на средства за подобряване на инфраструктурата и за създаването на икономически зони, които биха привлекли бъдещи инвеститори. Образованието е приоритет, припомни зам.-кметът Иванка Сотирова, но е необходимо да се работи в посока въвеждането на дуалното образование задължително обучение в детските градини за децата от ромски произход. Нека делегираните дейности бъдат обвързани с качеството на образованието, призова тя.
 
Сред проблемите, които посочи кметът на Казанлък Галина Стоянова са сигурността на гражданите, издръжката на общинските болници, ремонтите на третокласната и четвъртокласната пътна мрежа. „На общините се прехвърлят все повече дейности, които не са финансово осигурени от държавата. Убедена съм, че в лицето на Емил Христов и на кандидатите за депутати от листата на ГЕРБ има хора, които ще се отнесат с много професионално разбиране по тези проблеми. Партийният принцип трябва да бъде забравен на прага на Народното събрание”, посочи още Стоянова.
 
За отговорно отношение на депутатите към въгледобивната промишленост и за запазването на работните места на хората от региона, настоя кметът на Раднево Таньо Танев. Спешни ремонти на пътища, запазване на местни културни паметници и осигуряване на средства за това, разкриване на медицински центрове, снабдяване с лекарства в малките населени места, са част от проблемите, които поставиха кметовете на Гурково, Опан, Павел баня и Мъглиж.
 
Решенията на тези въпроси, които вие поставяте, са в програмата на ГЕРБ, увери кметовете водачът на листата на ГЕРБ за народни представители в 27 МИР Емил Христов. „Тези проблеми са и мои, защото аз няма да забравя, че съм част от местното самоуправление. Дори и като депутат, аз ще остана част от вас”, категоричен бе той.