/ iStock/Getty Images
По повод Международния ден на редките болести – 28 февруари, в Стара Загора започва кампания в подкрепа на хората с редки заболявания.

„И през 2022 г. ние, хората с редки болести и семействата на хора с редки заболявания, отправяме покана и призив към цялата старозагорска общност да изразим съпричастност, да покажем подкрепа, да популяризираме необходимостта от промени, за да могат хората с редки болести да имат достоен живот, лечение и профилактика“, каза пред БТА Моника Маринова, един от организаторите на инициативата и председател на Сдружението на Тарловите пациенти в България - Лечение без граници.

„Желаещите да участват в кампанията могат да го направят като на 28 февруари изберат един от цветовете, символизиращи многообразието на редките заболявания - зелен, розов, син и на лист да напишат „Подкрепям хората с редки болести“. След това трябва да направят снимка и да я качат в социалните мрежи. Целта е повече хора да научат, че има пациенти с такива заболявания“, допълни още тя.

Лице на кампанията е омбудсманът на община Стара Загора Надежда Чакърова-Николова.

Организатори са още Сдружение Стара Загора подкрепя хората с редки болести, Сдружение Самаряни и Национален Алианс на хора с редки болести.
БТА