В Стара Загора вече звучи джаз за деца
В Стара Загора вече звучи джаз за деца / Община Стара Загора

Традиционният за Стара Загора „Джаз форум" започна с концерти „Джаз за деца". На 8, 9 и 10 юни от 11.00 ч. в парк „Пети октомври", малки и големи старозагорци могат да свирят и пеят заедно с професионалните музиканти, както и да се насладят на импровизации на популярни джазови теми и детски песни.

Матинетата за деца, които стартираха днес, събраха само за няколко минути десетки майки, татковци и малчугани, които се включиха в открит музикален урок от Венцислав Благоев, Теодор Петков, Димитър Благоев, Димитър Карамфилов, Стоил Иванов и Благовеста Косева.

Тазгодишното издание на джаз форума надгражда концепцията на музикалното събитие, за да предложи на любителите на хубавата музика отново приятни часове на откритата сцена на Античния форум.

„Четвъртото издание на форума е по-уверено, има изграден опит, което прави нещата леки и все по-интересни", каза зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

„80 процента от най-добрите ни музиканти са част от джаз форума", подчерта артдиректорът на събитието Венцислав Благоев. Той даде и подробности около богатата предфестивална и съпътстваща програма. Освен мини концертите за деца в парка, всеки ден от 17. 00 часа, във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески" ще бъдат прожектирани и безплатни тематични филми, обединяващи опера, джаз и кино.

Фестивалната програма стартира в четвъртък (11 юни), от 19.00 часа, на Античния форум „Августа Траяна". Мотото „Където Операта суингира" обединява музиканти от четирите краища на света, които ще представят авторски джаз и диалози с класически произведения. На сцената ще се качат Фестивална студентска формация от НМА, НБУ и Миланска музикална консерватория „Дж. Верди", за да разкрият „Джаз БъдеЩе", вокален ансамбъл „Спектрум" и любимката на старозагорската публика Милица Гладнишка, заедно с Михаил Йосифов секстет.

Част от фестивалната програма са още отворена дискусия на тема „Ах, този фюжън! Когато джазът и операта разговарят...", фотоизложби, улични музикални шествия и други. Кулминацията ще бъде в петък, от 19.00 часа, когато на сцената на Античния форум, виртуозни умения ще покажат Ангел Заберски трио, легендата Джери Бергонци, заедно с Пламен Карадонев бенд и Биг бендът на БНР, с диригент Антони Дончев.

„Джаз форум Стара Загора" се организира от Община Стара Загора и фондация „Джазтет".