/ iStock/Getty Images
Безплатни очни прегледи на децата от четвърта възрастова група в детските градини в Община Казанлък започват на 23 май, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Кампанията ще се състои поетапно по предварително изготвен график и ще продължи до 31 юни.

Прегледите ще се извършват с мобилен апарат - рефрактометър, за очен скрийнинг, който общината закупи във връзка със заложените дейности по "Общинска програма за закрила на детето", уточняват от администрацията. Уредът открива зрителни проблеми като далекогледство, късогледство, замъглено зрение, неравномерно отражение, различие в големината на зениците и др.

От Община Казанлък обясняват, че прегледът трае по-малко от минута, но може да даде изключително важна информация за евентуални проблеми на детето и възможност за вземане на навременни мерки. Всеки родител трябва да попълни Декларация за информирано съгласие. От администрацията уточняват, че прегледът не изисква никакъв физически контакт и е напълно безболезнен.

Навременната диагностика, особено при децата, е от огромно значение за справяне с евентуален проблем. Скрийнингът на детските очи цели да предостави на родителя първична информация за това дали детето се нуждае от преглед при офталмолог. 

След приключване на кампанията, данните ще бъдат обобщени, а резултатите ще се систематизират и анализират. Следващата такава кампания се планира за месец октомври, като тогава ще бъдат включени всички деца, посещаващи детска градина.

От администрацията подчертават, че е много важно информацията за кампанията да достигне не само до родителите, но и до децата, за да споделят, ако усещат някакъв дискомфорт и сами да пожелаят профилактичен очен преглед.
БТА