спорт
спорт / netinfo
Три нови спортни зали - за спортни танци (в сградата на общинското предприятие „Мересев“), по художествена гимнастика и боксова зала, в квартал „Три чучура-юг“ , в двора на XI ОУ „Николай Лилиев“, бяха открити в Стара Загора през тази година.

Приключиха успешно ремонтите на общинския плувен басейн, спортна зала „Стара Загора“ и физкултурния салон на XIII ОУ „Паисий Хилендарски“. Ремонтират се спортните зали и в Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ и Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Ив. П. Павлов“, със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“.

С европейски средства се въвеждат мерки за енергийна ефективност и в залите за спорт на СУ „Железник”, ЕГ "Ромен Ролан", ІХ ОУ „Веселин Ханчев“, СОУ "Иван Вазов", ОДЗ № 58 „Звездица“ и детска градина № 1 „Звънче“. Започна ремонт и на физкултурния салон на СУ „М. Горки“.

Над 175 са събитията и дейностите, които са част от тазгодишния Спортен календар на общината. Статистиката сочи, че в тях са участвали повече от 20 000 спортисти, които са били наблюдавани и подкрепяни от над 120 000 души. Най-малкият участник в спортна инициатива е Стефан Драгнев, на 2 г. 7 м. от Стара Загора, който участва във велопохода, организиран в рамките на седмицата на мобилността на 18 септември 2017 г. Най-възрастната участничка е на 90 години и е активен участник в заниманията по гимнастика в парк „Аязмото“.

На територията на община Стара Загора функционират 109 лицензирани спортни клуба, като на повечето от тях общината е осигурила безплатно база за развиване на дейност.

Старозагорските спортисти завоюваха множество купи и медали. За първи път в историята на спорта в Стара Загора, Спортист на годината стана лекоатлетката Мирела Демирева, която беше избрана и за Спортист номер 1 на България.

Тази година Стара Загора е „Европейски град на спорта“.