/ БГНЕС, архив
Тържествена програма е подготвила Община Казанлък по повод 140 години от Освобождението на България. Тържествата започват на 2-ри март, петък, с паметна среща с потомци на Опълченци от Казанлъшкия край, която ще се проведе от 16:00 часа в Информационния център на ул. “Искра“ №4.

Срещата с различните човешки съдби за българското Опълчeние ще бъде съчетана с награждаването в спектакъла – рецитал „С обич към България“, който се провежда под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

В първия по рода си национален конкурс за патриотична поезия ще бъдат отличени талантливи деца, които най-убедително представят български патриотични стихотворения, пременени в облекло, пресъздаващо характера на епохата.

Празничната петъчна вечер ще продължи на сцената на Народно читалище „Искра – 1860“, където от 18:00 часа Руслан Мъйнов и музикантите от „Виво Монтана“ ще изпълнят някои от най-обичаните патриотични песни на България. Тържественият 3-ти март ще започне с издигане на националния флаг на Република България в 09,30ч. на централния площад „Севпотополис“. От 10:00 часа.

Негово светейшество Руският патриарх Кирил и българският патриарх Неофит ще отслужат панихиден молебен в храм – паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, в съслужие с Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

Двамата патриарси - на българската и на руската православни църкви Техни светейшества Неофит и Кирил заедно ще отслужат заупокойна молитва за героите на Шипченската епопея в 12:00 часа на площадката преди последните стъпала към монумента, в подножието на връх Шипка.

За разлика от предишни години, когато тържествата се провеждаха на площада под върха, (паркинга до ресторанта), кулминацията на честванията за 140-годишнината от Освобождението ще бъде на площадката, преди последните стъпала, от която започва официалният подход към входа на Паметника на свободата, северно от монумента.

През годините от това място е отдавана почит към героите на Шипченската епопея заради близостта до Паметника на Свободата и автентичната атмосфера, съхранила героичните мигове на битки за победа и оцеляване, а и площадката в подножието на паметника е изградена с тази цел.

На 3-ти март Исторически музей „Искра“ – Казанлък обявява свободен вход за всички свои обекти, като Паметникът на Свободата на Шипка ще бъде отворен за посетители след приключване на официалната церемония.
Община Казанлък