Търсят специалисти за укрепването на стария чинар
Търсят специалисти за укрепването на стария чинар / DarikNews.bg

С почистване на местността около най-стария чинар приключи проектът„Бъди модерен, бъди еко" на Гражданско обединение „Екоцентър Стара Загора". Конкретната проява е по инициатива на гражданско сдружение ЛИПА. Председателят на организацията Олег Стоилов призова за създаването на проектен план за укрепването на вековното дърво. „Това могат да направят специалистите, а ние сега сме се заели с почистването на района. Това място може да стане запазена туристическа марка за нашия град", убеден е Стоилов.

Организаторите са притеснени за съдбата на ценния дървесен вид през зимата. Има клони, които трябва спешно да бъдат укрепени - преди да паднат снеговете и да бъдат безвъзвратно разрушени, категорични са от обединението.

Идеята е на площ от 2584 кв.м. от парк "Бедечка" да бъдат изградени детска площадка, трайни настилки и други съоръжения, свързани с облагородяването на района, където се намира стария чинар. Това е най-старото дърво в Стара Загора. Неговата възраст е над 650 години. През 80-те години на миналия век е направено укрепването, което стои днес, но има нужда от допълнителна намеса.

Почиставането бе в партньорство с Община Стара Загора, РИОСВ, Търговско-промишлена палата, Обществен дарителски фонд, Спортни клубове, МОС и др. От "Нелсен чистота" осигуриха специализирана техника и механизация.