Трети проход през Стара планина?
Трети проход през Стара планина? / netinfo

Съществуващият път по направлението Стара Загора – Мъглиж - Трявна да поеме част от трафика през Стара планина и да бъде алтернатива на проходите “Хаинбоаз” и “Шипка”. Тази възможност беше обсъдена по време на среща между областния управител Мария Нейкова и изпълнителния директор на Национална агенция “Пътна инфраструктура” инженер Янко Янков.

 

В момента по това направление съществува 26-километров път, който прави връзка от Мъглиж през Дъбово, Яворовец, Радунци, Борущица, Кръстец, Плачковци и Трявна и извежда трафика на главния път за Варна. Ремонтът на отсечката ще даде като резултат трети проход през планината, разположен между “Хаинбоаз” и “Шипка”.
Реновирането на 26-километровия път ще осигури удобна алтернативна връзка между северна и южна България и трети възможен маршрут. Инженер Янков е уверил Мария Нейкова, че идеята ще бъде обсъдена с ресорните дирекции в НАПИ, информират от пресцентъра на Областна администрация.

 

На срещата е обсъден и въпроса за изграждането на още един изход от Стара Загора към Автомагистрала “Тракия”. Възелът е започнат по време на строителството на магистралния участък и за довършването му са необходими около 800 хиляди лева. Реализацията му ще допринесе за безопасността и облекчаването на трафика, е становището на областния управител.

 

По време на срещата е обсъдено и състоянието на обходния път на Гълъбово, който поема интензивното движение към комплекса “Марица Изток” ЕАД и се ползва от тежкотоварните автомобили. Инженер Янков се е ангажирал за решаването на този проблем в рамките на наличния ресурс. Изпълнителният директор на Национална агенция “Пътна инфраструктура” е уверил, че всички тези въпроси ще бъдат обсъдени с  ресорните дирекции в агенцията.