Старозагорски военни участват в потушаването на пожара в Сакар планина
Старозагорски военни участват в потушаването на пожара в Сакар планина / Областна администрация

Втори ден продължава борбата с огнената стихия между общините Тополовград и Гълъбово.

Областният управител Недялко Недялков е разпоредил екипи на Регионалната екоинспекция в Стара Загора да извършат измервания на въздуха в района на селата Главан и Мъдрец. Пожарът снощи бе локализиран, просеките ограничиха огъня да не се разрастне, но все още гори. В помощ на огнеборците са и два военни модула от Хасково и Стара Загора, в потушаването участват доброволци от Гълъбово, информира Недялков. Той потвърди, че още снощи от огъня е била спасена борова гора.

Огънят тръгна в четвъртък следобед от нива в землището между общините Тополовград и Гълъбово и се разпространи на площ около 3000 декара. Към момента няма пострадали хора и опасност за населените места в района. В овладяването на пожара през нощта са участвали 80 души, четири верижни машини на "Мини Марица изток”, 30 пожарни автомобила, водоноски.

Дейностите по овладяването на пожара се координират от кризисен щаб, поддържат се контакти с областните и с общинските ръководства. На терена работят над 50 пожарникари с 15 автомобила от областните управления "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково, Стара Загора и Ямбол. Днес ще бъдат изпратени екипи от Пловдив и Кърджали, добавят от пресцентъра на МВР.

В потушаването на пожара участват още групи от горското стопанство с високопроходима техника. Верижни машини правят просеки.

Пътят "Голяма звезда"-Главан остава затворен за движение поради силното задимяване и опасност от пътнотранспортни произшествия, се посочва в съобщението на МВР.