победители
победители / netinfo
Млади старозагорски математици спечелиха две от деветте призови места в конкурса на списание „Математика“.
 
Победител в групата на 7-ми клас е  възпитаникът на ППМГ „Гео Милев“ – Стара Загора Мирослав Минчев, а трето място завоюва шестокласникът от същото училище Любен Карбанов.

Миналата година двамата лауреати на завършилия конкурс на списание „Математика“ получиха награда от 2000 лева от кмета на Стара Загора Живко Тодоров за медалите си от проявите в Сингапур и Куала Лумпур. Участието на елитните ни математици в световните прояви през последните три години се подпомага активно от старозагорския кмет.
 
На 1 юли е финалът на Международния турнир „Математика без граници” в Несебър, като след него Мирослав Минчев ще представи Стара Загора и България  на Международната олимпиада в Сеул – Южня Корея.
 
На Хонгконгската олимпиада, в началото на септември пък ще се състезава Любен Карбанов.
 
Конкурсът на списание „Математика” датира от 1986 година. Той се провежда в два кръга, като първият е задочен, а участниците се класират според изпратените решения на конкурсните задачи от брой 5 и 6/2017 г. и брой 1 и 2/2018 г. Във всеки брой се предлагат три задачи – за 5, 6 и 7 клас. Седмокласниците се класират въз основа на трите задачи, а шестокласниците – на първите две. Учениците от 5 и 6 клас могат да изпращат решения и на задачи за по-горните класове. При класирането се отчитат всички изпратени решения. Победителите от задочния кръг получават покана за участие във втория (очен) кръг. Очният кръг на конкурса на списание „Математика“ за ученици от 5 – 7 клас се проведе на 23 юни 2018 г. в София, в Института по математика и информатика (ИМИ) на БАН.