Старозагорец в Лондон: Има засилен интерес към референдума
Старозагорец в Лондон: Има засилен интерес към референдума / Dariknews.bg

Има засилен интерес към референдума от страна на нашите сънародници, които днес гласуват в Стратфорд. За това разказа старозагорецът, който от десет години живее и работи във Великобритания, Антони Динков.

Пред Дарик той обясни, че пред секцията, в която той е избрал да гласува, има опашка от желаещи да упражнят правото си на избор за президент и вицепрезидент и да гласуват за референдума.

„Отне ми около един час, за да гласувам, имаше поне 50 души, които чакаха. Губи се повече време, тъй като собственоръчно се попълват две декларации-за президент и за референдум. Направи ми впечатление, че много от българите искаха да заявят своето мнение по трите въпроса за националното допитване, но не знаеха каква е тяхната формулировка. Въпреки това, от комисията отчетоха, че интересът към изборите е по-голям в сравнение с предишни години, а мнозина искаха бюлетина само за референдума.

Пликът обаче, в който тя се пуска, е отворен. Притеснението ми е, че по този начин се губи тайната на вота", допълни още старозагорецът.

Опашки за гласуване във Великобритания. Според членове на комисията на секцията в Баркинг, гласуването там вероятно ще продължи и след 8 часа местно време, предаде NOVA.
30 минути след отварянето на секцията се образуваха огромни опашки от желаещи да гласуват. Проблемът идва от това, че на хората се налага да попълват две декларации за гласуване, съответно за референдум и за президент. След това данните им се вписват ръчно в списъците.