Старозагорци ще подкрепят карловци за Куршум джамия
Старозагорци ще подкрепят карловци за Куршум джамия / БГНЕС

Старозагорци заминават за Пловдив, за да подкрепят карловци в битката им за Куршум джамия заради решението на окръжните съдии да дадат на Мюфтийството емблематичната джамия. Община Карлово обжалва решението пред Апелативен съд и делото е насрочено за утре.

Протестът в подкрепа на Карлово започва в 10 часа пред сградата на съда. Участници от старозагорска ФБ група организират чрез социалната мрежа желаещите да присъстват на митинга в Пловдив. За членовете на групата е осигурен безплатен транспорт, а сборният пункт е от 7.30 до 8 часа пред общината. Ще се пътува с автобус и леки автомобили.

За Пловдив заминава общинският съветник от ГЕРБ Маноил Манев, а в 8 часа от клуба на АТАКА Стара Загора тръгват симпатизантите на партията. Очаква се утре сутринта пред Съдебната палата в Пловдив да се съберат много граждани, привърженици на големите отбори в страната и жители на Карлово.

В края на ноември миналата година десетки карловци и кметът Емил Кабаиванов подкрепиха старозагорци в мирния им протест в защита на Музея на религиите.

Декларацията за геноцида над българите е пряко свързана с протеста за Куршум джамия и ще бъде прочетена пред Съдебната палата в Пловдив. Това съобщи за Дарик радио председателят на Сдружението на футболни привърженици Елена Баташка. По думите й декларацията представлява един изключително важен аргумент за това, че страната ни не може да подарява държавни имоти на Главното мюфтийство.

„Мюфтийството аргументира своите претенции на базата на документи, спомени, фермани, актове и събития, свързани с османската власт в България и времената на турско робство", каза Ваташка. Според нея това обяснява връзката между приетата от карловските съветници декларация и събитията, свързани с имотните претенции на мюфтийството в българските градове.

„Декларацията е много страшна, тежка и трябва да прозвучи пред всички събрали се граждани на Пловдив и да се приеме в много бърз порядък във всички общински съвети", категорична е Ваташка. Българският парламент може най-сетне да изчисти позора си като приеме декларацията за десетките жертви на турския геноцид, смята тя.