/ БТА
Единият бус ще бъде предаден веднага за ползване от Дома за пълнолетни лица с физически увреждания
Два нови специализирани буса за хора с увреждания бяха представени от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров и ресорния заместник-кмет Павлина Делчева пред журналисти и нуждаещи се старозагорци.

“Радвам се, че двата буса вече са тук и нуждаещите се ще могат да ги използват. Стара Загора е общината с най-много социални услуги. Ние се стараем да покрием почти целия периметър, в момента работим в посока да подобрим качеството им“, каза кметът Живко Тодоров.

БТА

Единият бус ще бъде предаден веднага за ползване от Дома за пълнолетни лица с физически увреждания. Той е предназначен за настанените там 175 души и ще ги обслужва според потребностите им и по график.

Изграждат нов православен храм в Стара Загора (СНИМКИ)

“Хората от Дома за пълнолетни лица с физически увреждания вече могат спокойно да си правят лични заявки и да бъдат много по-мобилни с този нов бус, който те вече могат да ползват. Досега имаше проблем в тази посока, тъй като наличните превозни средства, които те имаха, бяха крайно недостатъчни“, каза заместник-кметът Павлина Делчева.

"Това ще даде възможност при необходимост хората да посетят както медицинско заведение, така и културно събитие", посочи още тя.

БТА

Делчева обясни, че другото транспортно средство е предназначено за потребителите на две социални услуги - „Асистентска подкрепа“ и „Механизъм лична помощ“, както и за всеки жител на община Стара Загора с изявени двигателни затруднения.

Този бус ще бъде ползван чрез специална заявка от 1 юли. „Целта на новата социална услуга, която ще предоставяме, е да бъде модерна и изцяло адаптирана за нуждите на хората. Тя ще бъде безплатна.

Очакваме от 1 юли да бъде въведена в експлоатация. До тогава трябва да бъдат изработени критериите за ползване. Тя ще работи в работни, почивни и празнични дни“, каза заместник-кметът.

БТА

Процедурите за закупуването на бусовете са проведени през миналата година. Всеки от тях разполага с място за шофьор, четири места за пасажери и две места за инвалидни колички.

Общата стойност на превозните средства е 211 088 лева и са закупени със средства от общинския бюджет. Специални благодарности за новата придобивка изказаха хората в неравностойно положение, които бяха сред присъстващите и видяха новите превозни средства.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Павлина Дудева, БТА